Förutom en tunnel mellan Norrtälje och Åland är tanken att ma ska göra en bro- eller tunnelförbindelse även mellan Mariehamn och Åbo.

KD vill stoppa tunnel till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Idag väntas landstinget ta beslut om att ge 100.000 kronor till en förstudie om en tunnel mellan Norrtälje och Åbo, via Åland. Men Kristdemokraterna säger nej.

– Vi vill gärna förbättra kommunikationerna med Åland och Finland men världens längsta tunnel är inte den rimliga lösningen. Som landstingspolitiker har vi ansvar för att förvalta skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt och då är det pinsamt att den här frågan ens kommer upp till beslut, säger Karl Henriksson (KD), ordförande för landstingets beredning för trafikplanering.

Att åka färja mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland tar ungefär två och en halv timma. Med en tunnel och ett höghastighetståg skulle man kunna färdas i 300 kilometer i timmen istället. Det innebär att man kan ta sig mellan Norrtälje och Åland på bara 15 minuter.

Förslaget som ska upp i landstingets tillväxt- och regionplanenämnd går ut på att landstinget ger organisationen Företagarna på Åland 100.000 kronor i bidrag för att studera förutsättningarna för en fast tunnelförbindelse till Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.