Kista Galleria – Fällande dom för rasolycka

Uppdaterad
Publicerad

En byggkonstruktör döms av tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för den allvarliga rasolyckan i Kista förra sommaren då en person dog. Byggföretaget döms till miljonböter.

Den var den 15 juli 2008 som en rasolycka vid Kista Galleria resulterade i att en byggarbetare dog och två personer skadades allvarligt. Orsaken till olyckan var en alltför svag konstruerad stålbalk vid byggarbetsplatsen.

Solna tingsrätt finner den ansvarige konstruktören skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Brustit i ansvar

Tingsrätten konstaterar att kvinnan, som var projektansvarig konstruktör, brustit i ansvaret för arkitekter och konstruktörer enligt arbetsmiljölagen. Hon levererade en ritning som var för klen till det företag som skulle tillverka balkarna, utan att meddela företaget att ritningen inte var avsedd för tillverkning.

Åklagaren ville ha henne fälld för grovt brott men tingsrätten har funnit flera förmildrande omständigheter som gör att den med tvekan inte delar den uppfattningen.

Enligt rätten bröt inte kvinnan med uppsåt mot arbetsmiljölagen. Hon var också mycket pressad när ritningen ändrades, menar domstolen.

Övertygad om fällande dom

Kammaråklagare Leif H Johansson vill inte i dag säga om han tänker överklaga domen.

-Mitt värsta scenario var att domen skulle se ut så här. Men jag förstår ändå i viss mån hur tingsrätten resonerat, framför allt när det gäller en av de frikända och för honom tänker jag inte överklaga, säger han till TT.

Han var övertygad om att konstruktören skulle bli dömd enligt åtalet och trodde att hon också skulle bli fälld för grovt brott.

-Jag är ändå inte helt missnöjd med domen eftersom hon dömdes och hennes företag fick en företagsbot, förklarar han.

Företagsbot på 1,5 miljoner

Målet är ovanligt och hade, enligt åklagaren, varit unikt om konstruktören fällts för grovt brott.

Konstruktören döms till villkorlig dom och 100 dagsböter. Hon ska även betala sammanlagt 46.000 kronor i skadestånd till den omkomnes anhöriga.

Tingsrätten har även ålagt kontruktörens abetsgivare, Byggkonsulten Cremona, en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Övriga åtalade frias

De tre övriga personerna som stod åtalade som medansvariga för olyckan frias. Tingsrätten anser inte att åklagaren kunnat styrka delaktighet.

Tingsrätten har även ogillat yrkanden om företagsbot beträffande ytterligare två företag som var verksamma på arbetsplatsen.

Den avlidne byggarbetarens fru och två barn får 40.000 kronor vardera i skadestånd.

Bakgrund | Rasolyckan i Kista

Olyckan inträffade den 15 juli 2008 vid Kista Galleria i norra Stockholm där arbete pågick med att bygga över Hanstavägen med en tillbyggnad.

När en lyftkran placerade ett betongbjälklag på en stålstomme gav konstruktionen vika. Betong och stålbjälkar föll åtta meter ner på byggarbetsplatsen.

Tre män begravdes under betongblocken. En byggnadsarbetare omkom och en skadades allvarligt. Den tredje körde en bil som hamnade under rasmassorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.