Foto: SVT/arkiv

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal driver kampen om jämlika löner för undersköterskor inom privat vård och äldreomsorg. Just nu pågår intensiva förhandlingar med arbetsgivaren Almega Vårdföretagarna. Om parterna inte kommer överens, bryter strejken ut den 13:e december.

I april i år kom Kommunal, organisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) och arbetsgivarförbundet Pacta överens om att undersköterskor anställda inom kommuner och landsting ska få en extra lönesatsning. Den kommer motsvara en löneökning på cirka 1.020 kronor i månaden. Nu vill fackförbundet Kommunal att de privata vårdföretagen ska ge samma förutsättningar till sina vårdanställda. Parterna har förhandlat men inte kunnat enas om en lösning. Det ledde till att Kommunal gick ut med ett strejkvarsel den första december.

– Parterna står så nära varandra att det är onödigt och ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandlingslösning utan konfliktåtgärder, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Lönesatsningen på undersköterskor

Facket Kommunal menar att de privata vårdföretagen vill ge lägre löneökningar för sina anställda än vad de offentliga, kooperativa och idéburna arbetsgivarna erbjuder sina anställda. Och det vill Kommunal inte accpetera. Berörda grupper är bland andra undersköterskor, chaufförer, vaktmästare och kökspersonal.

– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Almega Vårdföretagarna säger att förhandlingarna kommer att ledas av medlare från statliga medlingsinstitutet.

Kan drabba Stockholm

I Stockholms län kan den varslade strejken bland annat drabba de fyra äldreboenden som drivs av Almega Vårdföretagarna. Om strejken träder i kraft den 13:e december, innebär det att undersköterskorna får stanna hemma och vänta tills konflikten är över, men också ett stopp för nyanställning på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet.

– Detta är skamligt. Under året har Kommunal förhandlat fram totalt 70 nya kollektivavtal och enats med samtliga motparter utan konflikt. Men arbetsgivarna som representerar vårdjättar med miljardvinster anser sig tydligen inte ha råd att erbjuda anständiga löner och villkor för välfärdsarbetarna, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

– Företagen kommer göra vad de kan för att upprätthålla säkerheten. Ansvaret ligger nu tungt på Kommunal att säkerställa att deras agerande inte skadar patienter eller äldre i behov av omvårdnad, skriver Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.