Foto: Jessica Gow / TT

Kommun placerade ensamkommande i hem med IS-kopplingar

Uppdaterad
Publicerad

Täby kommun placerade ett ensamkommande flyktingbarn i en familj med kopplingar till terrororganisationen IS.

När Täby kommun inte hade tillräckligt med platser för ensamkommande flyktingbarn beslutade man att förflytta ett barn 20 mil bort, till Vivalla i Örebro.

Familjemedlem krigade för IS

En av sönerna i den placerade familjen krigade vid tillfället för IS. Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot och P1-programmet Tendens.

– Det är ju helt klart att om och när sådant inträffar så måste ju kommunen ha brustit i sin utvärdering av familjehemmet helt enkelt. Och vi kan ju naturligtvis inte vara stolta över att vi inte gjort det vi ska göra, säger Claes Lagergren, socialchef på Täby kommun, till Sveriges Radio Ekot.

Hotade döda med kniv

Enligt barnet som placerades av Täby kommun, var hemmet i Vivalla otryggt att vistas i. Han ska exempelvis vid ett tillfälle ha behövt ingripa när en familjemedlem hotade att döda en annan familjemedlem med kniv.

– Jag tycker att det borde finnas någon bakgrundskoll, säger en polis till Sveriges Radio, om Täby kommuns agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.