Ja till höjda markhyror

Uppdaterad
Publicerad

Idag sa majoriteten i exploateringsnämnden ja till att förändra markhyrorna i staden. – Det är raka motsatsen till vad Stockholm behöver, säger Abit Dundar (L).

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att Stockholms stad förväntas förändra markavgifterna för de som bor i hus som står på stadens mark.

I ett räkneexempel som exploateringskontoret lyfter fram höjs månadsavgiften för en lägenhet som är 77 kvadratmeter i innerstan med 1.250 kronor/månad. En liknande lägenhet i Tensta får en sänkning med 100 kronor/månad.

Höjda markhyror i Stockholm

Avgifterna har inte förändrats sedan 2004 och i dag fattades beslutet kring hyrorna.

S: Fler hyresrätter

Ikväll sa en majoritet ja till förslaget. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av kommunfullmäktige.

– För oss är en viktig utgångspunkt i dessa diskussioner att intäkterna ska användas för att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror. Det behöver Stockholm, säger Jan Valeskog (S), ordförande i Exploateringsnämnden, som röstade ja till förslaget.

L: Svårare att bygga

Men som vi rapporterat tidigare så är Liberalerna tydligt emot en höjningen av tomträttsavgälderna. Enligt partiet är det raka motsatsen till vad Stockholm behöver.

– Staden kan mycket väl avstå från att göra den här höjningen. Dels blir det dyrare för människor att bo i bostadsrätt i innerstaden, vilket leder till att människor med vanliga inkomster får svårare att bo kvar. Dels blir det dyrare att bygga hyresrätter i centrala lägen. Det är raka motsatsen till vad Stockholm behöver, säger Abit Dundar (L), ledamot i exploateringsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet