Tavlor av Emma Åvall. Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs. Foto: Frida Claesson/SVT

”Konsten ett motstånd mot oron i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Vårsalongen är en konsttradition i Stockholm sedan 1921. Årets Vårsalong är inåtblickande och stillsam, menar chefen för Liljevalchs.

–I år är det lite lugnare. Det är mer koncentrerat, det är mer lyriskt. Konsten här är nästan som ett motstånd till all den oro som finns ute i den yttre världen. Konstnärerna har koncentrerat sig, gått in i sig själva. Det tycker jag är utmärkande för den här salongen, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs.

Enligt Mårten Castenfors är det ”mycket arkitektur, mycket människor och mycket blickar. Nordiskt vemod”.

– Vi har inget stort könsorgan eller något konstigt utan det är rätt stillsamt – i en positiv mening, säger Mårten Castenfors.

Hålls i city även i år

Även i år hålls Vårsalongen i city, nu på Malmskillnadsgatan 32.

– Det är roligt att vara mitt i city igen, trots att det är tråkigt att inte vara hemma på Liljevalchs på Djurgården. Och då är man extremt glad att man fått låna en sådan här lokal i Galleriankvarteren. På fyra veckor har vi gjort om det här från kontor till utställningssalar. Så jag är lycklig en sådan här dag, säger Mårten Castenfors, och fortsätter:

– Sedan är det kö utanför, folk vill in – ”Vårsalongen börjar, våren är här!”.

”En happening”

Ute i kylan står Kent Jansson först i kön. Han har köat sedan klockan 10. Vårsalongen öppnar klockan 12.

SVT: Varför köar du?

– Varför inte? Det är lite som en happening och jag tycker om konst. Jag tror det är sjätte eller sjunde året som jag köar. Tidigare har jag varit tvåa, trea, fyra och femma men nu hade jag målsättningen att komma först. Och det gick bra, säger Kent Jansson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.