Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

Konstskatt hittad i rivningskåk

Uppdaterad
Publicerad

När ett hus i Värtan skulle dokumenteras inför sin rivning upptäcktes mängder med konstverk och installationer. Huset har nu börjat tas ner men målningarna hann förevigas av Stadsmuseets fotograf.

Fastigheten ligger strax intill järnvägsspåret vid Värtahamnen. Exploateringskontoret hade gett Stadsmuseet i uppdrag att dokumentera den grönklassade byggnaden då den hade ett visst kulturhistoriskt intresse. När fotografen Mattias Ek steg in i lokalen hade han ingen aning om vad som väntade honom.

– Det var jättehäftigt. Jag blev tagen av det jag såg och kände att jag verkligen ville dokumentera det här innan det revs, säger han.

På väggarna fanns stora och små målningar av anonyma graffittimålare. I vissa av rummen fanns även installationer med högar av sönderrivna papper.

I fastigheten fann fotografen inte bara väggmålningar utan även installationer likt den här med sönderrivet papper. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

– Jag fick lägga mer tid än jag tänkt på att fotografera fastigheten. Det är ju lite skillnad mellan att fotografera konst och fotografera en vanlig lokal, säger Mattias Ek.

På vissa av målningarna syns signaturer eller tags som man säger i graffittikretsar. iB och Unik är alias som förekommer men vilka som döljer sig bakom namnen är inget som Mattias Ek känner till.

Fotografen Mattias Ek fick lägga mycket tid på att fånga både den faktiska lokalen och de verk som fanns i den. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

– Det har talats en del om vilka det kan vara men jag vet inte. Det känns som att målningarna inte kan ha varit äldre än ett år gamla. I dessa kretsar brukar man måla och sedan måla över men dessa målningar var gjorda en gång per vägg, säger han.

Vet du någon mer om konstnärerna bakom verken i Värtan? Kontakta gärna SVT Nyheter Stockholm på stockholm@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.