Algblomning väntas i helgen, och är det så grumligt att man inte ser sina fötter på knädjupt vatten är det inte läge att bada. Foto: SVT

Kraftig algblomning i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret som kommit tillbaka lockar till några sista sommarbad, men även algblomningen har gjort come-back.

Det är det varma vädret i kombination med kallt vatten som gör att vi kan vänta oss kraftig algblomning i helgen.

– De kraftiga västvindarna förra veckan drev ut det uppvärmda och näringsmässigt utarmade ytvattnet från den svenska Östersjökusten. Upp vällde istället djupvatten vilket sänkte badtemperaturen med uppemot tio grader, skriver Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI, på SMHI:s hemsida.

Sol och näring bäddar för algblomning

Det kalla vattnet förde i sin tur med sig näring från djupare, mörka vatten upp till ytan. Ljuset vid ytan och den nya näringen gör nu att planktontillväxten kan ta ny fart.

– De kommande dagarna väntas mest varmt och soligt väder över Östersjöområdet.  Därmed är alla förutsättningar på plats för finalen av sommarens långa blomning som började redan den 2 juni, säger Jörgen Öberg.

Algblomning

Algblomning kallas det när plankton på kort tid växer kraftigt och och förekommer i  stora mängder. Det kan förekomma i alla slags vatten, såväl hav som i vattendrag.

Vissa algblomningar kan producera gifter som kan vara skadliga för människor och djur. Ett badtips är att om man kan se fötterna när vattnet är knädjupt så är det ok att bada, är det grumligare än så ska man helst låta bli.

Barn och djur bör inte vara på stränder med kraftig algblomning. Fler tips vid algblomning finns på Länsstyrelsens hemsida.

Källa: SMHI och Länsstyrelsen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.