Foto: SVT/Montage

Kriminalvården slår ifrån sig kritik efter miss med dömd mördare

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens transporttjänst slår ifrån sig kritiken.

Claes Nöjd är tillförordnad chef på Kriminalvårdens transporttjänst. Hans avdelning är ansvarig för att genomföra de flesta transporter av fångar både inom och utanför Sveriges gränser. Nöjd menar att transporttjänsten inte har gjort något fel i fallet där morddömde Salim Karabadzhakov släpptes fri när han skulle överföras till Bulgarien.

– Jag ser inte att det har gjorts något fel överhuvudtaget, säger han.

Dömd mördare släpptes fri

Den dömde mördaren eskorterades av tre personer från Kriminalvårdens transporttjänst till Sofias internationella flygplats. Där togs han emot av gränspolisen efter en identifikationskontroll, uppger Claes Nöjd. Men huruvida gränspolisen fick veta att de hade att göra med en dömd mördare eller inte, det kan inte Claes Nöjd svara på.

SVT: Där på flygplatsen, på vilket sätt informerades gränspolisen om att ni hade med er en dömd mördare?

–Dom blir informerade via dom handlingar som överlämnas i samband med det.

SVT: Och vilka handlingar var det?

–Jag vet inte exakt vilka handlingar som lämnades över i det här, och jag har pratat med transportledaren som inte vet exakt vilka handlingar som medföljde, men det var naturligtvis id-handlingar som överlämnades, säger Claes Nöjd.

”Vårt uppdrag är slutfört”

De enda som kan svara på vad som faktiskt stod i handlingarna som lämnades över av Kriminalvårdens transporttjänst är bulgariska myndigheter. Och justitedepartementet i Sofia är tydliga med svaret; de fick ingen information vare sig inför överlämnandet eller i samband med att Karabadzhakov landade i Sofia.

– I det här fallet så anser jag att de svenska myndigheterna inte gått rätt tillväga. Den bulgariska sidan har inte fått veta att han skulle överlämnas, och har därför inte kunnat organisera ett mottagande av honom, säger Rumjana Bidgeva, sakkunnig vid avdelningen för internationellt rättsligt samarbete på justitiedepartementet i Bulgarien.

Men Claes nöjd står fast vid att inget fel har begåtts av transporttjänsten.

– Jag vet att vi har överlämnat klienten till de bulgariska myndigheterna, de har mottagit klienten utifrån de handlingar som överlämnats, och utifrån det så är vårt uppdrag slutfört, säger han.

Skyller på Bulgarien

Och samtidigt som Kriminalvårdens transporttjänst beskylls för att inte gått rätt tillväga i ärendet, så tycker Claes Nöjd att Bulgariens agerande varit tveksamt.

– Jag tycker att det är lite konstigt att man försätter en person på fri fot på det här sättet utan att höra av sig till avsändarlandet om det är några frågor, säger han.

Svaret från Rumjana Bidgeva, vid justitedepartementet i Sofia är dock tydligt.

–Vi hade ingen laglig rätt att hålla honom. Ingen arresteringsorder var utfärdad på honom. Hade svenska myndigheter informerat oss om överlämnandet så skulle vi inte vara i den här situationen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd mördare släpptes fri

Mer i ämnet