– De här unga männen som skjuter på varandra har vuxit upp i de här områdena för 20-25 år sedan. Under hela den här perioden har utvecklingen gått åt fel håll, säger Jerzy Sarnecki.
Fattigdom, sociala problem, skolresultat och arbeslöshet har ökat medan inkomsterna har minskat, menar han.
– På kort sikt handlar det om att hitta så effektiva metoder som möjligt. Det handlar om brott och brott ska beivras av polisen. Man måste gå tillbaka och se vad som fungerar och vad som inte fungerar och utvärdera sina metoder, säger Sarnecki.
Dödsskjutningar och antal skottskadade skiljer sig markant i våra huvudstäder. I Stockholm sköts 21 personer ihjäl under perioden januari 2013 till september 2015. I Oslo sköts tre personer ihjäl under samma period, i Köpenham sex och i Helsingfors två.
Stockholmpolisen är självkritisk
Polisen i Stockholm har ofta sneglat på hur man sprängde Södertäljenätverket. Där jobbade flera olika myndigheter såsom bland andra polisen, kronofogdemyndigheten och skatteverket för att spränga det kriminella nätverket som höll stan i skräck under flera år. Men polisen i Stockholm är självkritisk.
– Insatsen i Södertälje gav ju verkligen resultat i stan. Vi inom Stockholmspolisen har varit dåliga på att föra över metoden i en större bemärkelse till övriga myndighetens arbete, säger Kristian Halldin som är analytiker på regionala underrättelsetjänsten i Stockholm.