Foto: TT

Kritiskt läge för ejdern i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en katastrofal minskning av ejder i ytterskärgårdarna, enligt Skärgårdsstiftelsens nya rapport. Varför fåglarna minskar vet man inte.

Ejdern är hotad i Stockholms skärgård. Utvecklingen har pekat nedåt en längre tid och läget i årets rapport från Skärgårdsstiftelsen är fortsatt kritiskt.

– Vi hade ju hoppats att vi skulle kunna säga att vi vet vad det beror på och kunna åtgärda problemet, säger Gunnar Hjertstrand, fältsamordnare på Skärgårdsstiftelsen.

Fåglarna har B-vitaminbrist

Orsaken till att fåglarna minskar är fortfarande inte klarlagd. Klart är dock att fåglarna har B-vitaminbrist, men vad det i sin tur beror på kan inte forskningen svara på. Gunnar Hjerstrand hoppas på en snabb lösning på problemet då han oroar sig för att det snart kan vara för sent.

– Drömscenariot hade varit att man hade lyckats identifiera problemet och vända utvecklingen så som man gjort med gråsäl och havsörn, säger Gunnar Hjertstrand.

Uppåt för örn och säl

Ljusglimten i rapporten är att gråsäl och havsörn, som tidigare var hotade, nu utvecklas bra. Trots det är den sammanfattade bilden av läget oroande. Om de hotade fåglarna försvinner kan det få allvarliga konsekvenser för ekosystemet.

– Sannolikt är det bråttom, det finns ingen anledning att spara på krutet när det kommer till att lösa detta, säger Gunnar Hjerstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.