Foto: Bertil Ericson / TT

Krogar kan tvingas matsortera

Uppdaterad
Publicerad

Färre än hälften av alla restauranger i Stockholm källsorterar sitt matavfall. Nu hotar staden med obligatorisk matsortering om krogarna inte skärper sig, rapporterar DN.

Idag sorterar ungefär 1.400 av Stockholms drygt 3.000 restauranger sitt matavfall. För få, tycker Stockholms stad. Flera andra kommuner i länet har redan gjort det obligatoriskt för restauranger att sortera sitt matavfall, och nu kan det bli verklighet även i Stockholm.

– Vi måste se en rejäl ökning av restauranger som matsorterar. Var fjärde restaurang uppger att de inte har möjlighet att göra det, men även de som skulle kunna matsortera gör ändå inte det i dagsläget, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP), till DN.

”Pinsamt dåliga”

Stockholms stads mål är att 70 procent av allt matavfall, inte bara från krogar, ska källsorteras före 2020. Motsvarande nationellt mål är 50 procents källsortering redan 2018. Men med nuvarande takt kommer Stockholms stad inte att nå något av de två målen.

– Vi är pinsamt dåliga på matavfall i Stockholm och har spelat i de undre ligorna i många år jämfört med många andra kommuner. Nu måste vi öka takten rejält, säger Katarina Luhr till DN.

För att få fler restauranger att matsortera höjdes soptaxan med 25 procent vid årsskiftet för de krogar som inte matsorterar, men det har hittills inte gett någon synbar effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.