Krokig väg till framgång

Publicerad

Ison Glasgow är ena halvan av hiphop-duon Ison och Fille, och en av den svenska hiphopens starkaste profiler. Men vägen dit var lång och slingrande. Nu släpps hans självbiografi.

Redan 2012 berättade Ison Glasgow sin historia för en bredare publik när han var värd för Sommar i P1.

– Radioprogrammet var en bra start. Men boken ger en mer fullständig berättelse om vem jag är och vad jag varit med om, säger han.

Självbiografin ”När jag inte hade nåt” är en osminkad skildring av uppväxten, kantad av rasism, fattigdom och svek. Ison Glasgow växer till en början upp i Queens i New York, där han bor tillsammans med sin mamma Linda och sin mormor. Men när stämningen blir tuffare i området bestämmer sig Linda för att ta med sonen till Sverige där Isons pappa bor.

Nystart på andra sidan Atlanten

Livet i Sverige blir inte riktigt vad de hoppats på. Strax efter att de anländer försvinner pappan, och Ison och mamma Linda får klara sig själva. De har ingenstans att bo och Linda dansar på gatorna för att få ihop pengar till mat. De sover ofta ute.

Ison Glasgow är övertygad om att den tuffa uppväxten har format honom som person. Mammas ständiga kamp för att överleva – kampen att hitta nya möjligheter har satt djupa spår på sonen.

– Jag kan inte sitta still, även om jag vill, säger han.

Flera böcker om svensk hiphop

Boken är skriven tillsammans med Emil Arvidsson musikjournalist och vän till Ison Glasgow.

– Mitt huvudfokus var att skriva så enkelt och rakt som möjligt, att nå den där 13-åringen som länge lyssnat på Isons musik men aldrig plockat upp en bok, säger han.

Ison Glasgows självbiografi är bara en i en rad av hiphopare som nu kommer ut med sina självbiografier, Ken Ring och Sebbe Staxx är två av de andra. Dessutom kommer en bok om The Latin Kings frontfigur Dogge Doggelito ut.

– Det är ytterligare en dörr som öppnas nu för den svenska hiphopen, efter tio framgångsrika år för genren, säger Emil Arvidsson.

Mamma Linda central person

Liksom i radioprogrammet och i livet för övrigt får mamma Linda en central plats i Ison Glasgows självbiografi. Men nu träder även bilden av pappan fram tydligare. En frånvarande och stökig rastafarian.

– Det kändes viktigt att hylla honom också – visa på hans dåliga men också goda sidor. Han satte mig på denna jord och han gjorde så gott han kunde, fast han hade många egna problem, säger Ison Glasgow.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.