Malin Skjernov driver ett musteri tillsammans med sin man på Värmdö. Foto: SVT

Kulinarisk atlas ska guida till Stockholms skafferi

Uppdaterad
Publicerad

Nu får lantbrukare, gårdsbutiker och skärgårdshandlare hjälp att hitta traditionella maträtter och livsmedelsprodukter från orten.

Skåne har sin spettekaka, Småland har ostkakan och Piteå sin pitepalt. Men vilken mat kommer från Stockholm? Ja, det är inte helt självklart vilka maträtter som är typiska för Stockholms län.

– Det beror på att Stockholm alltid har varit ett innovationsområde. Allting kommer hit först, vi glömmer gamla maträtter och lagar nya, säger Maria Malmlöf som är utredare på länsstyrelsen.

Terroiratlas

Länsstyrelsen i Stockholm är först i landet med att sammanställa en terroiraratlas, alltså en kunskapsbas över regionens maträtter och förutsättningar för olika livsmedelsprodukter. Förebilden kommer från Frankrikes vinmakare som redan på 1930-talet delade in landet i mindre sammanhängande regioner för att skydda produkten mot plagiat. Sedan tio år tillbaka används ett liknande system över hela Europa.

– Rapporten är ett landsbygdsutvecklingsprojekt för att fler människor ska kunna bo och livnära sig på landsbygden, säger Maria Malmlöf

Ångbåtsbiff och sveciaost

Strömming, surkål, ångbåtsbiff, biff Rydberg, sveciaost, sorundatårta och prinsesstårta är några rätter från länet. Redan på 1600-talet var Södertälje känd för sin kringla, en särskild kringla av vete som kokades på ett speciellt sätt. Södertäljekringlan såldes till besökare av Kringelgummor.

– Det var ett sätt för fattiga kvinnor att försörja sig, säger Maria Malmlöf.

På de större gårdarna var det också vanligt med bär och stora fruktodlingar. Adeln höll tävlingar i vem som odlat fram det godaste äpplet och ett riktigt gott äpple gav status åt herrgården, berättar Maria Malmlöf.

– I länet har vi bland annat Tersmeden, Bergius och Stor Astrakan. Vi har ett femtiotal äppelsorter som är framtagna i Mälarområdet.

Tersmeden

Malin Skjernov driver Värmdö musteri tillsammans med sin man. De letar efter söta smaker och lokala äppelsorter. De har precis köpt in nya äppelträd som är framtagna på orten.

– Vi har köpt in Tersmeden, han hade äppelodlingar ett par kilometer härifrån. Det är jättespännande och vi vet inte än hur det smakar, säger Malin Skjernov som tycker att länsstyrelsens rapport är en inspirationskälla.

– Intresset ökar ju hela tiden och då är det roligt för oss att få ta in mer kunskap.

Lantbrukare och gårdsbutiker

Länsstyrelsens rapport vänder sig främst till lantbrukare, gårdsbutiker och restauranger för att öka kunskapen om regionen.

– I dagens läge vill många besökare hitta det som är karakteristiskt för en särskild region, och då är de inte så glada att hitta kebab och pizza till exempel ute på öarna i Stockholms skärgård. Då vill man ha det som specifikt är från orten, säger Maria Malmlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.