Väggmåleriet stoppades när beslutsfattare tyckte att platsen väckte obehag. Foto: SVT

Kuslig konst på Beckomberga ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

I kulvertarna under det gamla mentalsjukhuset i Beckomberga döljer sig en kulturskatt av väggmålningar.

Det är inte bara några meter utan över hundra meter av målningar på betongväggarna som de intagna patienterna skapade, på 1970-talet som en del i deras terapibehandling. Nu rivs delar av denna kulturskatt, något som lokaltidningen Mitti tidigare uppmärksammat.

Sveriges största mentalsjukhus

Beckomberga mentalsjukhus öppnade 1935 och var Sveriges genom tiderna största med 2.000 patienter. Man använde en mängd olika metoder för att behandla sjukhusets patienter som lobotomi och elchocker.

Idag är de gamla byggnaderna helrenoverade och ombyggda till bostadsrätter. Men under marken här, i de långa källargångarna, finns fortfarande spår av en svunnen tid.

Den föredetta mentalskötaren Tina Nilsson och konstnären Titti Winbladh fick i uppdrag att färgsätta alla kulvertar tillsammans med patienterna.

– Alla var väldigt stolta och glada över det här och skämtade om att Beckomberga får en vacker undergång, säger konstnären Titti Winbladh.

Otäcka ansikten

Men projektet stoppades. Beslutsfattarna tyckte att det fanns för otäcka bilder på väggarna, berättar Tina Nilsson som var mentalskötare på den öppna avdelningen.

– Vi har blivit ombedda att bygga om gatan här utanför och det innebär att vi kommer lägga ner stora dagvattentankar här. Därför måste vi riva delar utav kulverten där dessa målningar finns. Vi gör allt vi kan för att spara delar av kulverten där det finns målningar. Dessutom kommer vi dokumentera allting och framöver kunna göra ett vernissage där vi visar upp det här målningarna, säger Niclas Lidström, kommunikatör på Locum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.