En kvinna fick sin provanställning avslutad på grund av sin graviditet. Foto: TT

Kvinna fick sluta på grund av graviditet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna anställd på ett Stockholmsföretag fick sin provanställning avslutad på grund av sin graviditet. Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver nu att företaget ska betala skadestånd på 100.000 kronor till kvinnan, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Kvinnan påbörjade sin provanställning på företaget hösten 2015 och berättade då att hon var gravid.

När hon gick på föräldraledighet i april 2016 blev hon avtackad med avslutningsfika, som följdes av ett möte med företagets vd. Vd:n ska då ha sagt ”Det här med din graviditet, det gjorde du på ett djävligt fult sätt” och ”Du har skapat en massa merarbete”.

Enligt den stämningansökan som DO har skickat in till Arbetsdomstolen ska vd:n också ha sagt till kvinnan att hon kostat företaget 400.000 kronor.

Fick sluta

Samma dag som kvinnan kom hem från förlossningen fick hon ett brev om att hennes provanställning skulle avslutas i juni 2016. Detta trots att hon tidigare under provanställningen fått höra att hon både motsvarade och överträffade företagets förväntningar.

Do kräver nu att företaget ska betala 100.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läs mer: Ville vara pappaledig – blev uppsagd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.