30-40 procent av vårdplatserna för barn på Nya Karolinska är stängda på grund av sjuksköterskebrist, enligt 32 läkare på sjukhuset. Foto: TT

Läkare kräver åtgärder mot platsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdplatser på Stockholms sjukhus är ett haveri som leder till sämre medicinsk kvalitet, ökade väntetider och försämrad arbetsmiljö.

Det drabbar i slutänden patienterna, skriver 32 barnläkare som kräver politiska åtgärder.

30-40 procent av vårdplatserna för barn på Nya Karolinska är stängda på grund av sjuksköterskebrist, skriver de 32 läkarna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på Svenska Dagbladets debattsida.

Stockholm behöver nytt barnsjukhus

Läkarna vill att Stockholms politiker ska se till att de beslutade vårdplatserna på Nya Karolinska ska bemannas och öppnas för att råda bot på vårdplatsbristen.

De anser även att ett nytt barnsjukhus behövs i Stockholm, där befolkningen väntas öka med mer än 10.000 barn och ungdomar per år de närmaste tio åren.

Bilden stämmer

”Sjukhuset måste kunna erbjuda en arbetsmiljö och lön som gör det möjligt att rekrytera och behålla kompetenta sjuksköterskor i slutenvården”, skriver de.

Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska universitetssjukhuset, håller med läkarna om att vårdplatsbristen och överbeläggningarna primärt beror på sjuksköterskebristen.

– Jag instämmer i den övergripande bilden, absolut, säger han till TT.

– Det måste till fler vårdplatser på norra sidan av stan och en sannolik lösning är just ett barnsjukhus eller en barnavdelning på ett redan existerande sjukhus. Fast det är en lösning som tar tid.

Nationellt problem

Svante Norgren betonar att det krävs både kort- och långsiktiga lösningar, med åtgärder på olika nivåer och olika anslagstid.

– Det här är ett nationellt problem och inget som bara drabbar barnsjukvården.

Debattörerna vill att en haverikommission ska tillsättas för att lösa problemen:

”Tillropet 'jobba smartare' får det bara att ryka ur öronen på uttröttade sjukvårdsarbetare. Däremot brinner vi för barnens bästa och vill fortsätta vara stolta över vårt sjukhus.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.