Thomas Fux, läkare på Karolinska Universitetssjukhuset Foto: SVT

Läkaren: ”Hoppas Macchiarini ställs till svars”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Fux är en av de läkare på Karolinska Universitetssjukhuset som kom att stå Yesim Cetir, Paolo Macchiarinis struppatient som avled natten till måndag, och hennes pappa närmast. ”Jag hoppas att Paolo Macchiarini kommer att ställas till fullt ansvar och lagföras för dessa övergrepp”, skriver han i en kommentar till SVT.

Efter att Yesim Cetir vårdats tre år på Thorax-intensiven fick biträdande överläkaren vid Thoraxkliniken Thomas Fux med egna ögon både se och ta hand om konsekvenserna efter de misslyckade ingreppen med plaststrupen. Bland annat genomfördes så kallad bronkoskopi var fjärde timme med en slang som sög ren luftrören från slem, så att Yesim inte skulle kvävas.

Fux är också en av de fyra läkare som fattade misstankar om de experimentella operationerna och sommaren 2014 anmälde sin kollega Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk. I dag kommenterar han Yesims död till SVT Nyheter Stockholm så här:

Macchiarini-skandalen

”Det är med sorg jag har mottagit beskedet att Yesim Cetir, ännu en av Paolo Macchiarinis patienter, nu har avlidit.

Tankarna går i första hand till hennes familj som funnits vid hennes sida under hela denna mycket svåra och komplikationsfyllda resa som inneburit närmare 5 år av intensivvård fyllda av otaliga operationer och svårt lidande.

Jag hoppas att Paolo Macchiarini kommer att ställas till fullt ansvar och lagföras för dessa övergrepp.”

Läs också: Macchiarinis sista struppatient död

Det var under måndagen som SVT Nyheter Stockholm berättade att Yesim Cetir, som dittills varit den enda överlevande av de tre patienter från Karolinska sjukhuset som kirurgen Paolo Macchiarini opererat in plaststrupar på, avlidit på ett sjukhus i USA. Hon skulle ha fyllt 27 år den 15 april.

Tillsammans med de övriga visselblåsarna Matthias Corbascio, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonsson har Thomas Fux fått flera utmärkelser för sitt civilkurage som ledde fram till att missförhållanden i den så kallade Macchiariniaffären uppdagades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet