Gynekologkliniken Ultragyn misstänks för att salta fakturor Foto: TT

Landstinget utvidgar granskning av gynmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting utvidgar nu granskningen av gynekologikliniken Ultragyn. Detta efter flera nya uppgifter i tidningen Expressen som bland annat kan avslöja att gynekologerna på kliniken får bonus efter hur mycket de skär i patienterna.

För snart två veckor sedan beslutade hälso- och sjukvårdsförvaltningen i landstinget att begära in hundratals journaler från den privata gynekologkliniken Ultragyn i Stockholm. Det efter att landstinget misstänkte att Ultragyn använt sig slentrianmässigt av en viss typ av åtgärd.

– Det handlar om att man sett att de använt en viss typ av åtgärd väldigt ofta som heter hysteroskopi. Det handlar om titthålsdiagnostik, sa Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting till SVT då.

Läs mer: Gynmottagning misstänks ha saltat fakturor

Efter att den första granskningen, som är genomförd av två erfarna gynekologer, nu är klar har landstinget beslutat att göra en utvidgad granskning. Det efter nya uppgifter i tidningen Expressen.

Tidningen kan bland annat berätta att gynekologerna på kliniken Ultragyn får bonus efter hur mycket de skär i patienterna och att större ingrepp ger kliniken mer pengar från landstinget. Tidningen kan också visa att Ultragyn återanvänder instrument på ett sätt som enligt tillverkaren kan vara farligt för patienterna.

– Nu visar det sig att den fördjupade uppföljningen indikerar att det finns felaktiga registreringar av åtgärdskoder. Samtidigt finns det också oklara journalanteckningar för ett antal åtgärder, säger Johan Bratt chefläkare inom Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Ministern kommenterade

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger i en sjukvårdsdebatt att det är det helt oacceptabelt, om uppgifterna tidningen redovisar stämmer.

– Jag skulle vilja kalla det för den värsta formen av girighet.

Wikström tillägger att det ”visar på riskerna som finns med privatiserad vård”.

Ultragyn: ”Känner oss helt trygga”

Från Ultragyn slår man dock i från sig anklagelserna och menar att de höga siffrorna bland annat beror på att kliniken har expanderat och att man kan ta emot fler patienter.

– Vi känner oss helt trygga i att vi inte utför någon vård som inte är adekvat eller som inte är medicinskt motiverad, säger Eva Ribbenhall, vd för Ultragyn. 

Hon tror också att den utvidgade granskningen kommer att fria kliniken från misstankar.

– Vi välkomnar en granskning.

Kommer kräva svar

Nu kommer landstinget att kalla Ultragyn till ett möte kring resultaten av den första granskningen. Landstinget undersöker också möjligheterna att skicka ett formellt anmaningsbrev där kliniken inom 30 dagar ska få presentera en åtgärdsplan för korrekta registreringar av åtgärdskoder samt hur de ska förbättra journalföringen i enlighet med avtalet.

– Jag vill påpeka att jag förstått från den fördjupade uppföljningen att kvaliteten på den vård som utförts tycks vara hög med få komplikationer. Det finns inte belägg för att någon kvinna skulle ha fått en onödig eller felaktig behandling. Journalanteckningar ska alltid vara så tydliga att en annan läkare som behöver informationen kan tolka den korrekt utan att tillfråga den läkare som gjort journalanteckningen, säger landstingets chefläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.