Landstinget lade över en miljard på konsulter, visar granskning. Foto: SVT

Landstinget lade över en miljard på konsulter

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting har köpt in konsulttjänster för över en miljard kronor de senaste fem åren. Pengarna har främst gått till ledarskapskonsulter. Det visar en granskning som Sveriges Radio P4 Stockholm gjort.

Tillsammans med de preliminära siffrorna för i år har Landstinget, de senaste fem åren, köpt konsulttjänster för över 850 miljoner kronor.

Till det kommer konsultkostnader för bland annat säkerhet och logistik, visar Sveriges Radio P4 Stockholms granskning, vilket innebär att den totala summan landar på över en miljard kronor.

Pengarullningen har gått över styr

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och expert på konstitutionell rätt, säger att det är uppenbart att pengarullningen gått över styr:

– Det är inte så att det bara är en sak som kostat väldigt mycket pengar, utan här är det ju en mängd inhyrningar av konsulter.

Mira Nyberg, förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge, tycker det hela är upprörande.

– Med dessa pengar skulle man kunnat ha ett antal av våra grupper i tjänst och kanske också kunnat öppna ett antal vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.