Fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M) och oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V) är oense om den geriatriska vården i Järfälla. Foto: SLL/TT

Landstingsalliansen vill sälja Jakobsbergs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs första steget mot en försäljning av den fastighet där Jakobsbergs sjukhus ligger – något som upprör oppositionen.

Under tisdagen stod det klart att landstingsstyrelsen får i uppdrag att förbereda en försäljning av Jakobsbergs sjukhus. På sikt vill fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M) istället se ett nytt sjukhus i Barkarby.

– Järfälla är inte i behov av två sjukhus. Jakobsbergs sjukhus är åldersdigert och istället för att lappa och laga kommer de nya lokalerna i Barkarby att bli modernare, säger han.

Lindquist öppnar för att den som kan komma att ta över sjukhusbyggnaden i Jakobsberg bygger bostäder.

”De paniksäljer”

Vänsterpartiet motsätter sig försäljningen av sjukhuset, som framförallt bedriver geriatrisk vård, det vill säga vård av äldre. Oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V) kallar beslutet för förhastat.

– Borgarna vill ha det till att behovet av vårdplatser för vård av äldre kommer att minska när vårdval geriatrik införs, men så kommer det inte att bli, skriver han i ett pressmeddelande.

Även Miljöpartiet är kritiskt till en försäljning.

– De paniksäljer sjukhuset och det kommer synas på prislappen. Det måste bli slut på alliansens huvudlösa fastighetsaffärer, har Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting, tidigare sagt.

Säljer med nuvarande kontrakt

Fastighets- och investeringslandstingsrådet lovar fler geriatriska vårdplatser i Barkarby än de som finns i Jakobsberg i dagsläget.

Hur säkerställer ni att det inte blir ett glapp mellan en försäljning och bygget av ett nytt sjukhus?

– Vi säljer fastigheten med det befintliga kontraktet att bedriva vård. Vården bedrivs vidare i ny regi, men flyttas på sikt över till Barkarby, säger Paul Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.