Den genomsnittsliga väntetiden på Karolinska i Solna var 32 dagar förra året. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lång väntan och fler komplikationer

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset har längst väntetider i landet till hjärtoperationer – samtidigt som man har högst andel allvarliga komplikationer, skriver Svenska Dagbladet.

Väntetiderna till hjärtoperationer har ökat på Karolinska universitetssjukhuset de senaste åren. Förra året opererades bara 76 procent av patienterna inom vårdgarantins tre månader. Den genomsnittsliga väntetiden på Karolinska i Solna var 32 dagar förra året, jämfört med 17 dagar i Göteborg, uppger SvD.

Hittills i år har dessutom 18 patienter skickats till Örebro och Uppsala. Andelen kranskärlsoperationer har också minskat dramatiskt på Karolinska. För tolv år sedan gjordes runt 8 000 kranskärlsoperationer i Sverige, varav ungefär 1 600 i Stockholm. Förra året gjordes 5 800 operationer på Sveriges åtta kliniker, men bara 910 på Karolinska.

Vill minska antalet ballongsprängningar

I stället har antalet ballongsprängningar (PCI) ökat. Socialstyrelsen vill ändra på det.

– PCI är i huvudsak bra, men det har gått väl långt och vi behöver styra tillbaka till kirurgin, säger Örjan Friberg, chef för det nationella kvalitetsregistret för hjärtkirurgi, till tidningen.

Dokument från det nationella Swedeheart-registret som SvD har tagit del av visar också att Karolinska inte bara dras med långa väntetider, utan också har högst andel allvarliga komplikationer i landet: 6,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.