Långa köer till akuter och cancerbehandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Trots kortare vårdköer i Stockholm är det fortfarande lång väntetid för bland annat cancerbehandling och till akuterna.

Köerna till vården i Stockholm har minskat de senaste åren. Till exempel har den minskat drastiskt för höft- och knäoperationer, och landstinget har fått ta del av regeringens kömiljard, pengar som delas ut till landsting som har kortat sina köer.

Men trots detta finns det fortfarande långa väntetider, exempelvis när det gäller cancervård. På en lista över kötider till cancerbehandlingar i landet ligger Stockholms län på åttonde plats.

Efter valet 2014 – ABC

Väntetiderna är olika för olika cancertyper. När det gäller bröstcancer är Stockholm tredje sämst i Sverige. Ett exempel är Elisabet Schesny som vi berättade om i ABC för några veckor sedan. Hon fick vänta i hela sex veckor från det att hennes cancer konstaterades tills hon fick behandling. För prostatacancer är väntetiden för att få behandling över 200 dagar.

De stora sjukhusen har också köproblem. De uppfyller inte sitt mål att 79 procent av besökarna på akuten ska komma dit och vara färdiga där inom fyra timmar. Bland annat var senaste sommaren mycket svår för sjukhusen, i synnerhet för Karolinska universitetssjukhuset, som varje dag hade besökare som väntade mer än åtta timmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet