Landstinget lovar fler platser – igen

Uppdaterad
Publicerad

När SVT träffade Stockholms läns landstings personaldirektör Maria Englund förra året lovade hon en förbättring för AT-läkarnas situation, något som SYLF inte har märkt av. Tvärtom, läget har blivit ännu värre.

SVT träffade landstingets personaldirektör igen för att följa upp varför väntetiderna är fortsatt långa, och enligt Maria Englund är det för att Stockholm är en attraktiv stad att vara verksam inom.

– Trots att vi har utökat antalet tjänster med 37 procent de senaste året och över 40 procent på ungefär tre år så har väntetiden utökat. Det tyder på, som jag uppfattar det att det är attraktivt att göra AT i Stockholm, fler vill göra AT än vad vi har möjlighet att ta emot, säger Maria Englund till SVT Nyheter Stockholm.

Brist på AT-platser

Hur ska ni lösa det problemet?

– Ja, det är ett nationellt gemensamt ansvar som alla landsting och regioner har. Vi jobbar med det som vi bedömer är vårt behov i Stockholm. Vi gör en ökning och kommer fortsätta göra en ökning också, fortsätter Maria Englund.

Hur kommer det se ut i framtiden?

– En fortsatt satsning på fler AT-tjänster, det är vad vi ser, säger Maria Englund.

Tror du att ni kommer uppnå det?

– Ja det tror jag, men det är inte säkert att det möter det behovet och det intresse som finns. Det är ett stort intresse att komma till Stockholm, Stockholm är attraktivt att vara verksam inom och inom vår hälsa- och sjukvård. Det är jättepositivt, men vi kommer sannolikt inte kunna erbjuda alla som vill göra AT i Stockholm en tjänst, förklarar Maria Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet