Lärarbristen upplevs störst i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft att vara lärare i Stockholm idag. Det är en av slutsatserna av en ny rapport från Lärarförbundet Stockholm. Och särskilt tufft är det i utsatta områden, enligt rapporten.

– Det vi tycker är väldigt alarmerande med den här rapporten är att i socioekonomiskt svagare områden i ytterstaden, där upplevs lärarbristen bland lärare vara mycket högre, säger Johan Törnroth, ordförande i Lärarförbundet Stockholm.

Rapporten bygger på 1200 lärare i Stockholms grund- och gymnasieskolor som har svarat på en enkät. Den visar bland annat att klart fler lärare på skolor där elevernas föräldrar har en låg utbildningsnivå märker av lärarbristen än lärarna på skolor där elevernas föräldrar är högutbildade.

”Vi har höjt det socioekonomiska stödet”

Lärarbristen består i att man har obehöriga kollegor, att det är svårt att få tag på vikarier och att klasserna är större än tidigare.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) menar att man gör insatser för att förbättra läget.

– Nu satsar vi mer pengar, vi har höjt det socioekonomiska stödet och sätter in mycket bättre system för att ta emot nyanlända. Det är en enorm tillgång för Stockholm att få många unga människor som ska utbildas och bli medborgare här, men då måste skolan också få de resurser som behövs, och de satsar vi nu, säger Olle Burell.

Men Lärarförbundet menar att staden kan göra betydligt mer.

– Man måste rikta resurser på ett helt annat sätt. Idag är det svårt att rekrytera lärare till ytterstadsområden, det måste bli en förändring på den punkten. Och då måste man jobba med organisation, med lärares löner, och så vidare. Det är helt nödvändigt, säger Johan Törnroth.

Lägre löneökningar i år

Rapporten visar också att sju av tio lärare upplever att arbetsbelastningen ökat eller ökat kraftigt det senaste året, och ungefär fyra av tio lärare tror att de inte kommer jobba som lärare till pensionen.

Mer tid till undervisning och högre lön är det lärarna menar skulle kunna få dem att fortsätta som lärare.

– Löneutvecklingen har stannat av i år. 2015 får lärarna inte mer än andra och vi beklagar det väldigt mycket, naturligtvis. Det är helt nödvändigt att fortsätta satsa på lärares löner i Stockholm, säger Johan Törnroth på Lärarförbundet.

Mellan 2012 och 2014 steg lärarlönerna i Stockholms stad med i snitt 4,4 procent per år. I år blir det 2,6 procent, vilket är strax över det så kallade industrimärket som är ett slags riktmärke för en stor del av löneförhandlingarna på arbetsmarknaden.

– Under det här året gör vi särskilda satsningar på de skolor du tagit upp här, de som har särkilda utmaningar, och så lägger vi oss lite över industrimärket. Men nästa år kommer det ytterligare stora lärarlönesatsningar från regeringen, säger Olle Burell, skolborgarråd.

Men vet man att Stockholms stad kommer att få ta del av de satsningarna?

– Det är jag alldeles övertygad om. Vi har rätt att också ta del av de satsningar som regeringen gör.

”Satsningarna måste fortsätta med den nya majoriteten”

En genomsnittlig mellanstadielärarlön i Stockholm stads grundskolor ligger på ungefär 33.500 kr. Enligt Lärarförbundet har lärarna i Stockholm de högsta lärarlönerna i landet. Men att lärarnas löneökning blir lägre i år än de senaste åren har fått Lärarförbundet tillsammans med Lärarnas riksförbund och Folkpartiets oppositionsborgarråd Lotta Edholm att prata om svek från den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset.

–Den borgerliga alliansen började satsa på lärarlöner och de satsningarna måste fortsätta även med den nya majoriteten, säger Johan Törnroth, ordförande i Lärarförbundet Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.