Larm om mässling: ”Vi har inte sett slutet på utbrottet”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 14 personer i Sverige insjuknat i mässlingen. Tio av fallen finns i Stockholm och fyra i Skåne. Smittskyddsläkaren Per Follin tror inte att vi har sett slutet på mässlingsutbrottet.

De två senaste fallen av mässling rör sig om barn i nordvästra Stockholm som kommit i kontakt med ett tidigare känt fall. Barnen har varit ovaccinerade och ett av dem har dessutom vistas på en förskola under sin första sjukdomsfas, vilket innebär att smittan kan ha spridits vidare. 

– Via förskolan så går vi idag ut med information och berättar vad det innebär med mässling, vad det är för sjukdom och vad man ska göra om man blir sjuk, berättar Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm. 

Har de insjuknande en relation till varandra? 

– I två av fallen har de haft en relation med varandra. Men vi har haft fyra separata händelser där vi inte har kunnat se någon koppling. 

De föräldrar som inte vaccinerat sina barn, hur ska de agera nu? 

– Det är försent för att ta en vaccinationsspruta nu. Man får avvakta och se. Skulle man få sjukdomssymptom och efter fyra dagar få utslag, så ska man veta att det kan röra sig om mässling. Behöver man uppsöka vård så ska man göra det på ett säkert sätt och inte placera sig i ett allmänt väntrum. Man kan alltid ringa 1177, säger Per Follin. 

Har man fullt skydd om barnet är vaccinerat? 

– Ja, om man är nyligen vaccinerad med första dosen efter att barnet blivit 18 månader, så ger det ett bra skydd. Sen när barnet blivit äldre så kompletteras det med en andra dos i första eller andra klass. Därefter har man ett fullgott skydd. 

Hur troligt är det att vi kommer se fler fall av mässling i Stockholmsområdet? 

– Man ska väl inte spekulera, men jag tror inte vi har sett slutet på det här mässlingsutbrottet.

Mässling i Sverige

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.