Foto: TT Bild

”Låt Rumänien betala notan”

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien och andra EU-länder måste ta ansvar och kostnaden för sina medborgare som tigger i Sverige, anser två folkpartister.

Tiggare har blivit en del i gatubilden i många svenska städer.

Nu kommer det förslag på att EU-länderna själva ska stå för sina medborgares socialtjänstkostnader i andra länder.

”Det är dags att notan hamnar där den hör hemma”, skriver folkpartisterna Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholms stad, och Erik Scheller, nominerad till EU-parlamentet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Edholm och Scheller skriver bland annat att av tiggarna är nio av tio romska rumäner och att dessa sökt sig till Sverige på grund av fattigdom och diskriminering i sitt hemland.

De två politikerna anser nu att det är dags att ställa krav på att Rumänien gör mer för att hjälpa sin romska befolkning. Till exempel använder landet bara 20 procent av projektmedlen från Europeiska socialfonden.

– Jag tror också att det kan finnas pengar inom den ordinarie rumänska budgeten för att göra det här, säger Erik Scheller till TT.

För att det ska kunna gå att fakturera exempelvis Rumänien för socialtjänstkostnader i Sverige krävs det ett EU-direktiv.

– Det är en lång process. Men det viktigaste är att romerna i Rumänien får drägliga villkor, det är det långsiktiga målet, säger Scheller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.