Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Beronius, Liberalernas gruppledare i Norrtälje, om kraven på SD. Foto: SVT

Liberalerna hotar spräcka styret i Norrtälje – över SD:s ”trollkonton”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Norrtälje har ställt ett ultimatum till Sverigedemokraterna. Går SD inte Liberalerna till mötes hotas styret i Norrtälje.

– De måste visa att de förstår att det är dåligt med trollkonton och att de vill upphöra med dem, säger Liberalernas gruppledare Robert Beronius.

Efter avslöjandet om Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier ställer Liberalernas gruppledare i Norrtälje, Robert Beronius, två krav på SD i kommunen.

Liberalerna vill att Sverigedemokraterna garanterar att inga av Norrtäljes skattepengar går till att driva några anonyma konton. Man vill också att Sverigedemokraterna visar insikt i problematiken med anonyma sidor och konton. Annars hotas det kommunala samarbetet.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Den här typen av konton där folk hånas och som skapar drev gör att människor inte vågar engagera sig, säger Robert Beronius (L).

”Ett tvångsäktenskap”

Norrtälje kommun styrs av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Redan när styret skulle formas satt det långt inne för Liberalerna att samarbeta med SD.

– Det är ett tvångsäktenskap. Det här alternativet är det minst dåliga för Norrtälje, säger Liberalernas gruppledare Robert Beronius (L).

Styret i Norrtälje hotas

Om Sverigedemokraterna inte går med på kraven kommer Liberalerna helt frysa samarbetet med Sverigedemokraterna den 1 juni och införa ett förhandlingsstopp. I förlängningen hotas hela det politiska styret i Norrtälje.

– Vi har markerat hit men inte längre. Om styret faller på grund av det här, då får det vara så, säger Robert Beronius (L).

SVT har sökt Sverigedemokraterna som inte vill ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet