Foto: Matilda Sandberg/SVT

Lidl återkallar gravad lax

Uppdaterad
Publicerad

Lax som sålts i butiker runt om i landet har testats positivt för listeria. Därför återkallar butikskedjan Lidl sålda förpackningar med ett visst bäst före-datum.

Det är lax av märket Admiral, gravad lax i 300 grams-bitar där leverantören vid en rutinprovtagning har testats positivt för listeria. Det gäller ovan nämna laxförpackningar med bäst före-datum 9 augusti 2016.

Enligt Lidl:s pressansvariga Martin Jarstål har listeria-smittad lax levererats till deras butiker i hela landet, bland annat i Stockholm, Södertälje och Uppsala.

– Det rör sig om 864 förpackningar där bakterien kan finnas. Har du köpt en förpackning av det här märket ska du lämna tillbaka den till butiken och få pengarna tillbaka, säger han.

Hur kommer det sig att laxen som visat sig ha Listeria-bakterier vid leverantörens provtagningar ändå skickades ut i butikerna?

– Generellt tar provtagningar ett tag innan man får svar, så därför har laxen kunnat komma ut till butikerna, säger Martin Jarstål.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner, till exempel skärmaskiner.

Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre kan minska risken för att bli sjuka genom att genomvärma mat till över +70°C eller undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.