Lockpriserna tillbaka – marknaden rekordhet

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna i Stockholms län fortsätter att stiga. Och skillnaderna på utgångspriset och försäljningspriset blir bara större. Frågan är om lockpriserna man använde sig av för ett par år sedan är tillbaka?

Vill man ha sin drömbostad gäller det att vara snabb idag. Köpare vill i allt högre utsträckning ha förhandsvisning på bostaden. För annars finns risken att den redan försvunnit.

– Vi säljer runt 35 procent innan visning i dagsläget. Igår sålde jag en lägenhet för en miljon över utgångspriset vilket var mer än vad vi förväntade oss, säger Peter Eriksén som är en av Stockholms mäklare.

Lockpriser i Stockholm

Het marknad – rekord priser

I Stockholms län har kvadratmeterpriset bara det senaste året gått upp tio procent. Just nu byggs det mer än på många år i Stockholmsområdet nu men det täcker långt ifrån den efterfrågan som finns. Detta är något som Daniel Helldén, spekulant av lägenheter i innerstan märker av.

– Det är tufft nu. Dels är det få objekt ute vilket många krigar om och jag märker hur priserna skenar, säger han.

En trend man kan se på bostadsmarknaden är att det blir allt större skillnad mellan utgångspriset och det slutliga försäljningspriset. Skillnaderna försvann nästan 2011 då acceptpriser infördes för motverka lockpriser på bostäder. Idag är skillnaderna uppe på 14 procent för villor och 11 procent för bostadsrätter i Stockholms stad.

Ekonomikommentatorn om priserna

– Dels finns det ett moment där mäklare kör med lockpriser. Men det är samtidigt väldigt svårt för mäklarna att värdera bostäderna när det är ett litet utbud. Vad vi ser nu är en perfekt storm av ett misslyckande från politikernas sida att göra möjligheter för att bygga bostäder. Även om det byggs nu så kommer det att ta år att bygga ikapp den efterfrågan som finns, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

Höga lånelöften

En annan aspekt som den senaste tiden påverkat bostadsmarknaden är minusräntan. Det har blivit billigare att låna pengar vilket eldar på den redan heta bostadsmarknaden.

– Det verkar som att köparna kan låna hur mycket som helst. Jag har sålt små ettor som går för tre till fyra miljoner. Det är ett stort antal personer som har mycket höga lånelöften, säger mäklaren Peter Eriksén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet