Lönekartell driver sjuksköterskor på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka råder lönestopp inom Stockholms landsting. Och nu flyr sjuksköterskor landstinget i sådan fart att hela mottagningar börjar eka tomt.

I ett år har det funnits ett rekommenderat lönestopp inom Stockholms läns landsting. Det här skulle hindra att personal hoppar mellan tjänster inom landstinget i syfte att höja sin lön. Men det har istället inneburit att sjuksköterskorna hoppar någon annanstans.

– Det leder till att folk såklart går utanför landstinget och söker jobb och vi får inte tillbaka personalen. Det kommer ingen som söker jobb här, säger Katarina Averfors, skyddsombud för Vårdförbundet.

415 vårdplatser stängda

Landstinget har så svårt att rekrytera, främst specialistsjuksköterskor, att man i dagsläget har tvingats stänga 415 vårdplatser i länet. Samtidigt stödjer landstinget en lönepolicy som gör att sjukhusen inte får använda lönehöjningar för att locka personal.

– Har ni inte märkt av någon negativ effekt av den rekommendationen?

– Att du hoppar mellan sjukhusen för att höja din lön, det gagnar inte patienterna, det gagnar inte landstinget, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Har ni ett stort problem med att personalen hoppar mellan tjänster?

– Ja, om syftet är att du ska försöka hoppa mellan sjukhusen enbart i syfte att höja din lön och det är samma typ av tjänst, säger Peter Carpelan.

Tung rekommendation

Peter Carpelan vill inte kalla det för ett lönestopp. Men i det åtgärdsprogram som tagits fram av personaldirektörsnätverket bestående av verksamheternas HR-chefer och personaldirektörer står det såhär:

Exempel på aktiviteter är bl.a. att lönekostnadsutvecklingen inte ska överskrida två procent 2015, att verksamheterna inte ska använda lönehöjningar i konkurrensen om arbetskraft, samt att nivån för ingångslön för sjuksköterska utan erfarenhet ska samordnas mellan verksamheterna.

Och från Vårdförbundets håll har man fått flera indikationer på att enhetschefer som gått emot rekommendationen och erbjudit sjuksköterskor högre lön har fått det hett om öronen.

– Vi har då hört att man fått det väldigt jobbigt efteråt, säger Katarina Averfors.

”Det finns ingen kompetens”

Efter ett år av lönestopp är det nu kris på många avdelningar och mottagningar. På dialysmottagningen i Huddinge har hälften av de ursprungliga 32 sjuksköterskorna i personalstyrkan sagt upp sig.

– Just nu så ser det katastrofalt ut på grund av att arbetsmiljön är så dålig. Så många har slutat eller är sjukskrivna. Vilket är en följd av de låga lönerna, säger Kristina Tellmar, sjuksköterska dialysmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Det finns ingen kompetens där ute. Om man kommer ut på en vanlig vårdavdelning och diskuterar med folk så har den som har jobbat där varit på platsen i högst 3 år, säger Katarina Averfors, skyddsombud för Vårdförbundet.

Personalen måste jobba övertid

På Huddinge dialys ska de sjutton medarbetare som jobbar kvar, tillsammans med tillfälliga extraresurser från andra sjukhus, nu klara av att sköta hela den livsuppehållande avdelningen.

– Vi har väldigt många övertidspass. Jag har jobbat över väldigt mycket mer än vad jag har velat det senaste året, säger Kristina Tellmar.

Så många behöver dialys

I dag räknar man med att cirka 8000 personer i Sverige behöver dialys. Huddinge sjukhus tar emot 250 patienter i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.