Skolledare i Stockholm ska få mer i plånboken. Foto: TT

Lönelyft ska locka fler till rektorsyrket

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar 8,5 miljoner kronor på att höja lönerna för rektorer och biträdande rektorer nästa år. De extra slantarna ska locka fler till yrket och få duktiga rektorer att bli kvar, hoppas skolborgarrådet.

– Skolledarna är stadens viktigaste chefer eftersom de ansvarar för skolans pedagogiska miljön. För att möta framtida utmaningar gällande kompetensförsörjning av skolledare ser vi det som en viktig prioritering att höja yrkesgruppens löner, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Totalt handlar det om 470 rektorer och biträdande rektorer som får en löneförhöjning med omkring två procent utöver ordinarie lönerevidering.

Regeringen satsar på lärare

Även Stockholms lärare får höjd lön till nästa år till följd av regeringens lärarlönelyft på 178 miljoner kronor. De pengarna räcker till att 4.000 lärare, förskollärare och fritidspedgagoger får runt 2.600 kronor mer i månaden, enligt skolborgarrådet.

– Regeringens lärarlönelyft är en välkommen satsning för att ytterligare höja lönerna för de skickligaste pedagogerna, säger Olle Burell.

L vill se mer pengar till lärarna

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L), som var skolborgarråd i den förra majoriteten, välkomnar att rektorerna får mer pengar i plånboken. Men hon anser att regeringens lärarlönelyft inte räcker, och efterfrågar egna satsningar på lärarlöner från Stockholms stad.

– Utan att satsa på lärarna har Stockholms stad små utsikter att långsiktigt höja kvaliteten och likvärdigheten i skolan. Det är lärarna som gör skillnad i klassrummet och för att förbättra skolan behöver vi långsiktigt höja läraryrkets status, locka fler lärare hit och få fler att stanna kvar, säger Lotta Edholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.