Frivilliga dykare plockar upp tonvis av skräp från Åkers kanals botten. Foto: Fantasea Diving

Löständer och rånarluvor när Åkers kanal storstädas

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad har Åkers kanal i Åkersberga städats av frivilliga dykare. Den här gången har drygt ett ton skräp plockats upp från kanalens botten.

Tolv dykare och åtta personer på land har under söndagen arbetat med att plocka upp skräp i form av all världens ting ur Åkers kanal.

– Det har gått fantastiskt bra. Vi har hittat lite mer än ett ton cyklar, kundvagnar, vägskyltar och bilbatterier, berättar Anders Holmberg, dykskoleägare.

Åkers kanal, med ett djup på cirka 2,5 meter, är en rest av farleden Långhundraleden. Kanalen rinner genom hela Åkersberga och ska ha använts av vikingarna när de färdades från Uppsala till Östersjön.

Kulturminnesförklarad

Dagens kanal byggdes i början av 1800-talet och är kultursminnesförklarad – men fylld av skräp. Dykskoleägarna Anders och Monica Holmberg är förvånade över vad människor slänger ner i kanalens mörka vatten.

– Det konstigaste vi har hittat är en kassalåda med rånarluva. Vi har också hittat löständer, säger Monica Holmberg.

– Vi gör det här för att uppmärksamma allt skräp på våra sjöbottnar.

På grund av mängden skräp kan dykarna bara rensa en sträcka på 20 till 30 meter åt gången. Foto: Fantasea Diving

Städar i etapper

Vid den förra städningen samlade tio dykare in 2,5 ton skärp. På grund av mängden skräp kan de bara rensa en sträcka på 20 till 30 meter åt gången.

– Hela kanalen måste rensas, men vi tror oss redan ha sett att vattnet blivit bättre, säger Anders Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.