Foto: SVT

​M: vill införa Lex-Kymlinge

Uppdaterad
Publicerad

Naturreservaten bör ge plats åt nya bostäder. Det tycker moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons som nu föreslår att man ska stoppa alla nya naturreservat i länet.

Striden om att hitta mark till nya bostadsbyggen i Stockholm fortsätter. Förutom ett stopp mot att inrätta nya naturreservat vill Kristoffer Tamsons (M) dessutom att man ska se över dom som finns idag, för att se om man kan upphäva hela eller delar av naturreservaten.

– Jag tycker att det är rimligt att pröva frågan utifrån att vi har ett behov att bygga bostäder, säger han.

I hela länet finns det idag över 300 naturreservat. I Stockholms stad finns just nu åtta naturreservat, men ytterligare fyra stycken planeras.

S vill ta över Kymlinge från Sundbyberg

Nyligen gick socialdemokraterna i Stockholms stad ut med att de vill ta över området runt spökstationen i Kymlinge från Sundbybergs kommun för att bygga bostäder. Men majoriteten i Sundbyberg vill bevara marken  – och det finns planer på att utvidga naturreservatet så att det täcker även norra delar av Kymlinge där spökstationen ligger.

– Jag vill införa en Lex-Kymlinge. Jag vill ha en frivillig överrenskommelse över att vi inte instiftar några nya naturreservat de kommande 10-15 åren, säger Kristoffer Tamsons.

”Trött på det politiska spelet”

Men Socialdemokraterna i Stockholms stad tycker Kristoffer Tamsons förslag bara är ett sätt att flytta fokus från frågan om att flytta sundbybergs kommungräns.

– Jag kan bli trött på det politiska spelet. Detta handlar framförallt om att han vill förskjuta debatten från en rationell och viktig diskussion om Kymlinge där det finns kollektivtrafik, en tunnelbanestation och där man genom att justera kommungränsen skulle man kunna bygga där, säger Roger Mogert (S).

Men vad tycker du om själva idén att bygga på mark där man antingen planerar naturreservat eller där det redan är det?

– Skälet till att vi gör naturreservat av de områden som vi tittar på nu är ju att de har extremt höga ekologiska värden och rekrationella värden, säger Mogert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.