Foto: SVT/TT.

Macchiarini-avslöjare prisades

Uppdaterad
Publicerad

De fyra svenska läkare som slog larm om den forskningsfuskande läkaren Paolo Macchiarini har belönats för att de vågade blåsa i visslan. Under onsdagen fick de sina priser under Kirurgveckan i Malmö.

På onsdagen tog de fyra svenska läkarna som slog larm om läkaren Paolo Macchiarini emot ett pris av Svensk kirurgisk förening under den pågående Kirurgveckan i Malmö, skriver Sydsvenskan. 

”Vi vill hedra det mod och den styrka som ni visade som visselblåsare”, står det i föreningens motivering. 

Viktigt med stöd från facket 

En av de fyra läkarna, Karl-Henrik Grinnemo, berättar att man kan riskera sin karriär genom att slå larm om fusk. 

– Är det någon som funderar på att bli visselblåsare så fundera en gång till. Och glöm inte att betala medlemsavgiften till facket. Utan deras stöd överlever du inte. Och framför allt: Var inte ensam. Vi var fyra stycken och även det var tufft, säger Karl-Henrik Grinnemo, enligt Sydsvenskan. 

En utomstående utredning kom fram till att Macchiarini fuskat, men Karolinska institutet friade honom. Däremot har han avskedats och är misstänkt för brott i samband med operationer av syntetiska luftstrupar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.