Foto: SVT

Magdalena Andersson om upphandlingen: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Idag har reaktionerna på SVT Stockholms avslöjande om Stockholms läns landstings dyra upphandling på förbrukningsvaror inom vården avlöst varandra. Finansminister Magdalena Andersson (S) är mycket kritisk.

Det är företaget Onemed Sverige AB som är leverantör av förbrukningsvarorna. 2014 vann de upphandlingen och slöt ett avtal med landstinget. Men avtalet möts nu av skarp kritik då det bland annat resulterat i att stödstrumpor som normalt kostar cirka 100 kronor har köpts in för närmare 6.000 kronor.

”Helt orimligt”

En som nu ifrågasätter avtalet är finansminister Magdalena Andersson (S).

Strumpskandalen

– Jag är chockad. Att köpa strumpor för 6.000 kronor framstår som helt orimligt. Jag bor också i Stockholm och som medborgare blir jag oerhört upprörd.

Avtalet sågas även av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

– Avtalet är till sin kvalité genomuselt. Ett avtal ska vara två parter som är överens om någonting som alla är glada och nöjda med. Här är det uppenbart att landstinget är mer eller mindre lurat, säger han.

”Borde aldrig skrivit på”

– Om de blivit lurade av leverantören eller om landstinget lurat sig själva är svårt att säga, men oavsett handlar det väl om inkompetens på tjänstemannanivå i landstinget.

Har du sett något liknande?

– Nej. Jag har aldrig sett ett avtal med lika negativa utfall. Det här borde man aldrig ha skrivit på, säger Olle Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strumpskandalen

Mer i ämnet