Christinaskolan Foto: SVT

Man försökte locka in flicka i bil – nu varnar skolan med sms

Uppdaterad
Publicerad

På Lidingö har fem larm om ofredanden mot barn kommit in till polisen under den senaste veckan. Det senaste skedde i onsdags, då en man i en bil ska ha försökt lura in en tioårig flicka bilen genom att säga att flickans mamma var död och att han kunde ge tröst. Flickan ska då ha blivit rädd och sprungit därifrån.

Onsdagens incident fick Christinaskolan på Lidingö att skicka ut ett mass-sms till föräldrar med barn på skolan, även om händelsen inte skedde i anknytning till Christinaskolan.

I sms:et skriver skolans vd om hur ett föräldranätverk informerat om vad som hänt och att skolan därför informerat personalen på skolan. Dessutom valde man att lägga all fritidsverksamhet inomhus resten av dagen.

Den 28 september kom ett larm till polisen om en liknande händelse. Då ska en man ha försökt locka in ett barn i sin bil genom att erbjuda godis. Även i det fallet ska barnet ha sprungit därifrån. Händelsen fick polisen att besluta om extra personal på plats i området för att öka tryggheten.

Polisen försiktig med slutsatser

Sedan dess har alltså fyra ytterligare larm om ofredanden mot barn kommit in. Men enligt polisen skiljer sig fallen åt på flera sätt.

– Händelserna har lite olika karaktär. Några har riktats mot tonåringar, andra mot barn. I två fall har mannen suttit i bil, i andra inte, säger Carina Skagerlind.

Polisen vill därför inte dra förhastade slutsatser.

– Det finns i nuläget inget som tyder på att fallen hänger ihop eller att det rör sig om samma person, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.

Kommunen varnar på hemsidan

Lidingö stad har skrivit på kommunens hemsida att de tar incidenterna på största allvar, att berörda skolor har utökat rastvakterna och att föräldrar uppmanas att hämta och lämna sina barn på skolan.

– Vi har både civila och målade fordon i området och vi för tät dialog med skolorna, säger Carina Skagerlind på polisen.

Har ni gått ut med några varningar eller bett om tips från allmänheten?

– Nej, vi vill inte skapa panik. Vi fortsätter ha extra poliser på plats och håller koll på området.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt och inga signalement från någon av de fem händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.