Foto: TT

Man kidnappades – fördes till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man har fritagits i Malmö efter en misstänkt kidnappning. Nu utreder polisen om fallet har koppling till dubbelmordet i Rinkeby i början av december.” Vi tittar ju alltid på olika saker när det sker vissa typer av brott”, säger presstalesman Lars Byström.

Under 18-tiden på tisdagskvällen fick polisen i Stockholm information om att en man hade kidnappats. Informationen ledde senare till att man gjorde en insats i Malmö där mannen också hittades.

– Då inleddes en förundersökning gällande människorov. Under tiden får vi information som leder oss till Malmö och där hittar vi personen samt en misstänkt gärningsman, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Dödsskjutningen i Rinkeby

I vilket skick var mannen?

– Han var oskadd.

Kan finnas koppling till Rinkebymorden

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det finnas ett samband mellan det misstänkta människorovet och dubbelmordet i Rinkeby i början av december.

– Vi tittar ju alltid på olika saker när det sker vissa typer av brott men vi har inga belägg för det i nuläget, säger Lars Byström.

Hur fick ni informationen om att mannen kidnappats?

– Hur saker och ting kommer till vår kännedom kommenterar vi inte.

Den misstänkta gärningsmannen ska också vara släppt på fri fot.

– Åklagaren gjorde bedömningen att det inte fanns skäl till häktning, avslutar Lars Byström.

Sköts med automatvapen

Det var den 2 december som två bröder i 20-årsåldern sköts ihjäl med automatvapen på ett kafé i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt källor till SVT Nyheter kan ett mindre trafikbråk ha legat bakom händelsen.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och spätt på kritiken från de boende i området, som vill ha slut på våldet.

I mitten av december hölls en demonstration mot skjutningarna i Järvaområdet. Arrangörerna lade fram en lista med krav på politikerna, bland annat vill de att en kriskommission tillsätts. De vill också ha praktikplatser för unga, satsningar på bostäder, uppsökande jobbverksamhet och en krisbudget för att akut stötta områden som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet