Foto: SVT

”Många asylsökande vill lära sig svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan Stockholmare slöt upp på centralen under namnet Refugees Welcome Stockholm för att hjälpa till att ta emot de flyktingar som kom hit. Arbetet har förändrats men många asylsökande vänder sig fortfarande till frivilligorganisationen för hjälp.

En tisdagkväll i oktober. Runt 150 personer har tagit sig till Birkagården i centrala Stockholm. Här är de för att träffa folk, studera svenska, få juridisk hjälp eller tillgång till tolk på sitt modersmål. Alla i olika åldrar, med en sak gemensamt, de är nya i Sverige.

En gång i veckan öppnas dörrarna till Rosa stationen i Vasastan upp för asylsökande. Kvällarna anordnas av Refugees Welcome Stockholm.

Ett år sedan flest sökte asyl

Det har nu gått ett år sedan frivilligorganisationen startade. Oktober 2015 var den månad då flest personer sökte asyl i Sverige. Totalt 163 000 personer lämnade in en ansökan till Migrationsverket under 2015.

På centralen samlades privatpersoner för att ta emot de som kom med tåg från Malmö. En av dem var gymnasieläraren Linn Johansson. Tillsammans med andra frivilliga startade hon Refugees Welcome Stockholm. Hon minns situationen väl.

– Varje gång jag är på centralen i dag kommer allting tillbaka. Det kom otroligt mycket människor. De var inte sällan klädda i tunna kläder och flipflop-skor och hade varit på flykt i veckor, ibland månader. De var otroligt trötta, traumatiserade och behövde någonting att äta och någonstans att sova.

Stockholmarna erbjöd sin hjälp

Linn Johansson minns även Stockholmarnas engagemang.

– Otroligt många människor som bor i stan kom till centralen och ville göra någonting. Det var allt ifrån att komma med färdigbredda mackor, köra människor till boenden och skänka kläder. Det var en väldigt stark upplevelse.

Från de spontana insatserna på centralen har arbetet förändrats. I dag driver Refugees Welcome Stockholm Rosa Stationen en kväll i veckan.

– Här har vi en planerad verksamhet och jobbar med integration men vi är fortfarande privatpersoner som med hjälp av våra olika erfarenheter bidrar med det vi kan. Är man lärare känns det naturligt att undervisa i svenska, säger Linn Johansson.

Minskande engagemang

Trots att många fortfarande vill engagera sig i Refugees Welcome Stockholm upplever Linn att engagemanget som fanns bland privatpersoner på centralen har minskat.

– Jag tror att det för många blev ett uppvaknande att se människor i nöd komma hit till Stockholm. Det blev väldigt tydligt att all hjälp behövdes. Det är inte lika tydligt längre att det fortfarande pågår en flyktingkris i Europa och då ser man kanske inte att behoven fortfarande finns, men det gör de.

Många vill lära sig svenska

Intresset för att besöka Refugees Welcome Stockholms olika aktiviteter och framför allt språkundervisningen är stor.

– Det är väldigt många som vill lära sig språket. Som asylsökande har du inte möjlighet att läsa SFI och många har en ganska långtråkig tillvaro, säger Linn Johansson.

En av de som varje vecka kommer till Rosa stationen för att läsa svenska är 21-årige Shafiq Hamdan. Han kom till Sverige med sin familj från Syrien förra hösten och uppskattar att lära sig svenska medan han väntar på besked från Migrationsverket.

– Det är väldigt bra. Jag träffar människor från Sverige och får studera svenska i ett klassrum. Min lärare är väldigt bra, säger han.

Foto: Moa Ferm

Shafiq har kommit hit från ett asylboende i södra Stockholm. En annan kvinna har pendlat hit från Knivsta och just pendlingen är ett problem, menar Linn Johansson.

”Utan SL-biljett blir det omöjligt”

För att de som studerar svenska ska kunna ta sig till undervisningen står Refugees Welcome Stockholm för SL-biljetter. Det blir ett problem då organisationen fortfarande drivs av ideella krafter och finanseras av donationer och stipendier.

– Vår verksamhet och mycket annan integrationsverksamhet sker inte i närheten av där asylsökande bor. De måste kunna ta sig hit och utan en SL-biljett blir det omöjligt. I nuläget går stora delar av våra pengar till att finansiera SL-biljetter och auktoriserade tolkar till den juridiska rådgivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.