Avsågat hagelgevär. Bilden är ej från vapenbeslaget i Fittja. Foto: Ur polisens förundersökning

Många vapen beslagtagna i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gjort flera tunga vapenbeslag i Fittja den senaste tiden. Det rör sig både om militära vapen och pistoler.

–Förra veckan tog vi ett handeldvapen och flera hekto kokain i Botkyrka vid ett gripande. En 22-åring har begärts häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, säger Manne Jönsson, som är chef för grova brott i Stockholm Syd.

Botkyrkapolisen har intensifierat insatsen i Botkyrka med fler poliser som jobbar för att komma åt vapen och narkotika. För ett par veckor sen beslagtogs fyra automatvapen, fyra pistoler, två handgranater och ett avsågat hagelgevär vid två olika tillfällen.

Både militära automatvapen och pistoler i beslag

Det första automatvapnet hittades på en gångbro i Fittja, efter att polisen åkt på ett larm om bråk. Samma kväll hittades ett annat militärt automatvapen.

– Det man kan säga spontant är att det förekommer många vapen i vissa miljöer. Vi lyckades ta så här många vapen eftersom vi har en ökad resursförstärkning av poliser i området, säger Michel Lancha som är gruppledare vid Botkyrkapolisen.

Två dagar senare hittar polisen ytterligare två automatvapen, en pistol och ett avsågat hagelgevär i ett tillslag i Fittja.

–Jag tror att det är viktigt att man förlänger straffen för grovt vapenbrott. På lång sikt tror jag det förebygger och är avskräckande, säger Michel Lancha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.