Tre män misstänks ha smugglat 170 flyktingar från Italien. Foto: SVT / TT

Rättegång om människosmuggling inleds idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot tre män som misstänks för att ha försökt smuggla 170 flyktingar från Italien till Skandinavien.

De åtalade männen är i 35-årsåldern och är boende söder om Stockholm. De misstänks ha smugglat flyktingar från norra Italien till Sverige, Danmark och Norge. Enligt åklagaren handlar det om systematiska smugglingsresor där de allra flesta kommer från Syrien och har betalat pengar för att komma till Sverige. Resan kostade 500 euro per person, barn åkte gratis.

För de tre männen blev vinsten runt 10 000 kronor för varje transport. Enligt åklagaren ska männen ha gjort det här i vinstsyfte – betalningarna var deras enda inkomst.

Hyrda husbilar

Under hösten 2014 ska runt femton resor ha skett genom Europa. Transporterna ska ha stoppats i centrala Europa då flyktingarna inte kunnat visa pass eller tillstånd för inresa i Sverige. De ska ha transporterats i hyrda husbilar och minibussar, ibland upp till 20 personer i en husbil.

– Var de här personerna nu befinner sig vet vi inte i de flesta fallen. Det är svårt eftersom de ofta kan ha tagit sig vidare för att söka asyl, har åklagaren Isabelle Bjursten sagt.

Åtalet: Grovt organiserande av människosmuggling

Advokaten till den man som enligt åklagaren misstänks som huvudman, anser att hans klient är oskyldig och att han bara är vän med de andra misstänkta männen.

De tre åtalade männen är misstänkta för bland annat grovt organiserade av människosmuggling. Männen har tidigare suttit häktade men har fått lämna häktet.

Flera personer som själva ska ha betalat för att resa med männens bilar är kallade som vittnen i rättegången och rättegången väntas pågå i tio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.