Manpower hjälper invandrare ordna jobb

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar har väldigt svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. I Södertälje hjälper Manpower till.

I Södertälje är läget så allvarligt att kommunen vände sig till Manpower för att få flyktingarna snabbare i jobb.

Från det att man anländer till Sverige tar det i genomsnitt sju år för en man och tio år för en kvinna att kunna försörja sig själv.

Började med praktik

För Haitham Polos tog det fyra år, och det var när han blev antagen på Manpower Telge Jobbstart som det hände något. Nu har han och två vänner fått jobb på ett tvätteri i Järfälla.

-Jag vaknar klockan sex, jag åker tåg, kommer hit – jag jobbar som alla människor i Sverige, sen åker jag hem och sitta och läsa lite svenska, titta på tv, jag kan göra allt, säger Haitham Polos till ABC.

-De började först med en praktik för att vi ska se vad dom kan och inte kan. Sen såg jag att de har glimten, att de kan det här jobbet. Jag kände: dom får jobb här alltså, säger Daniel Özboyaci som är platschef på Kemisk tvättindustri.

Hårt drabbad kommun

-Södertälje har drabbats hårt av lågkonjunkturen, arbetslöshet, men också av flyktinginvandring. Och tyvärr, kommunerna har ju inte ansvar för arbetsmarknadspolitiken, men när staten abdikerat tvingas vi ta det här ansvaret. Vi har en budget för försörjningsstöd som överskridits med över 100 miljoner, säger Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Anders Lago.

I Södertälje har kommunen inlett ett samarbete med bemanningsföretaget Manpower om jobbförmedling

För kommunen är det nödvändigt att minska kostnaderna för försörjningsstöd, socialbidrag som det tidigare kallades. Och då måste man få dom i arbete igen.

Svårt med cv

-Det svåraste är att bli utvald, att komma till en intervju. För ofta är man kanske inte så bra på att beskriva i ett cv eller ett personligt brev att ?ta mig jag är den bästa?. Man behöver lite hjälp på vägen att ordna det här mötet så att man kan övertyga, kanske visa på en kortare praktik att man är rätt person. Att man kan ha det som en förlängd anställningsintervju där man visar vad man är duktig på, säger jobbcoachen Jasna Zupic.

Varje månad tar Manpowertelge in 30 personer som kommunen har valt ut och 90 procent av dom är invandrare. Under sex månader får deltagarna intensivträning och stöd att hitta jobb.

-Vi har datorer, vi har resurser, vi kan hjälpa dom med verktygen, vi ringer upp arbetsgivarna, vi marknadsför dom här personerna och öppnar upp dörrarna åt dom. Det är en otrolig hjälp dom får hos oss, säger Cecilia Ståhl som är vd på Manpower Telge.

Jobb mitt i krisen

Nashet Jarwa var fordonslärare i Irak, nu har han varit arbetslös i fyra år och tycker sysslolösheten är det värsta.

-Personligen är det också svårt, inte bara ekonomin. Arbetet är livets krydda, säger Nashet Jarwa.

Men även mitt i krisen går det att fixa jobb i Stockholmsområdet, särskilt i genomgångsyrken som restaurang, vaktmästeri och städning.

”Inget problem

Målet är att 50 procent av deltagarna ska ha jobb eller utbildning efter sex månader. Men det målet har man misslyckats att nå, idag är det bara 40 procent.

-Det är inte ett problem. Vi har högt ställda mål och jag tror vi kan vara uppe i femtio procent snart. Men om man tittar på andra arbetsmarknadsprojekt i Sverige så kanske man ligger på 10-15 procent, säger Anders Lago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.