Efter kritiken släcktes vattentornet ned på fredagen, och under dagen raderades också inlägget från Facebook. Foto: Skärmdump

Massiv kritik mot kommun efter initiativ från kontroversiell organisation

Uppdaterad
Publicerad

Vattentornet i Tyresö kommun lystes upp i blått för att uppmärksamma världsautismdagen, ett initiativ som kommer från en kontroversiell organisation. Efter en massiv kritik i sociala medier släcktes tornet ned på fredagen.

– Jag är jätteledsen att vuxna autister tog illa vid sig. Jag tar på mig hela skulden, säger kommunens kommunikatör Annika Röed.

Initiativet att lysa upp byggnader i blått för att uppmärksamma autism kommer från organisationen Autism Speaks, som kritiseras för att sprida ett stigmatiserande, diskriminerande och nedsättande budskap gentemot personer med diagnoser inom autismspektrat. De kritiseras även för att inte ha några personer med autism i sin ledning.

Ovetande om den kritik som riktats mot organisationen föreslog Tyresös kommunikatör Annika Röed att kommunens vattentorn skulle lysas upp i blått under veckan, fram till världsautismdagen på söndag den 2 april.

– Jag frågade om vi kunde lysa upp vattentornet eftersom jag själv är mamma till ett barn med autism, förklarar Annika Röed.

Stark kritik mot initiativet...

Hennes förslag gick igenom och i veckan lystes vattentornet upp i blått i stället för det vanliga vita ljuset. Ett inlägg om initiativet delades också på Tyresö kommuns Facebook-sida, och där lät inte kritiken vänta på sig. Anhöriga och personer med autism har uttryckt ett starkt ogillande mot initiativet och Autism Speaks.

Efter kritiken släcktes vattentornet ned på fredagen, och under dagen raderades också inlägget från Facebook.

– Jag är jätteledsen att vi lyste upp vattentornet och att vuxna autister tog illa vid sig. Jag ber om ursäkt och det har jag gjort hela dagen, säger Annika Röed och fortsätter:

– Vattentornet har släckts ned och är vitt igen. Jag ber om ursäkt att det har rört upp så mycket känslor. Jag tar på mig hela skulden.

...och mot att Facebook-inlägget raderades

Även beslutet att ta bort inlägget från Facebook har kritiserats.

”Jag anser att det skadar ert varumärke att stödja Autism Speaks kampanj Light it up Blue, och att sedan radera era inlägg där det framgår att ni gör det, när det visar sig att ni får berättigad kritik”, skriver en person.

Om att inlägget togs bort säger Annika Röed följande:

– Vi ville inte sprida inlägget mer eftersom de tog så illa vid sig. De skriver att vi tog bort inlägget för att tysta deras röster, men jag tog bort inlägget för att det inte skulle spridas mer.

Tycker du att kritiken mot ert initiativ var befogad?

– Utifrån det de tycker och deras synsätt tycker jag att kritiken är befogad. Det är självklart att vi inte ska stödja några organisationer som de anser inte representerar de som är autistiska.

Borde ni ha kollat upp den här organisationen noggrannare?

– Det jag kunde läsa på deras hemsida är inte alls något hat mot autister. Det är en organisation för föräldrar som vill forska i vad autism beror på och hjälpa föräldrar och barn med autism, säger Annika Röed.

Med anledning av det inträffade har hon bett kommunen att ta fram riktlinjer för vad och när vattentornet ska lysas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.