”Jag är glad att jag fick behandlingen, för annars hade inte jag suttit här i dag och fått se min son växa upp”, säger Max. Foto: Privat

Max överlevde – tack vare behandling utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har behandlat svårt sjuka patienter med odlade stamceller från moderkaka – utan giltiga tillstånd. Studien har stoppats tills vidare och ska nu utredas. SVT Nyheter Stockholm har träffat Max som överlevde tack vare den oprövade behandlingen.

I spåren av KI-skandalen och Paolo Macchiarinis ökända strupoperationer har Karolinskas ledning tills vidare stoppat en experimentell behandling med celler från moderkaka, eftersom den uppges sakna tillstånd.

35-årige Max från Solna är en av de omkring 70 personer som behandlats med den otillåtna behandlingen.

Moderkaksceller på Karolinska

– När man har familj och barn, och man vet att man ligger för döden, då finns det inte mycket som man inte skulle göra, säger Max.

En del menar att patienter har utsatts för risk, medan andra menar att det handlar om en överdriven försiktighet hos sjukhusledning och myndigheter.

Odlade stamceller från moderkaka blev räddningen för Max. Foto: SVT

”Jag var informerad”

Det var år 2013 som Max fick reda på att han hade en dödlig, neurologisk sjukdom som krävde benmärgstransplantation. I samband med det fick han frågan om han ville delta i den kliniska forskningsstudien på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag var informerad om att jag ingick i en forskningsgrupp, att det här var någonting som man provade och som man inte visste hur det skulle fungera. Däremot hade man fått goda resultat tidigare, hade jag fått information om.

Hälften drabbas av komplikationer

Varje år genomförs omkring 300 benmärgstransplantationer i Sverige. Hälften av patienterna drabbas av komplikationer som till exempel infektion eller avstötningsreaktioner, där det transplanterade immunförsvaret attackerar patientens kropp. För ett tiotal är reaktionen direkt livshotande.

Sonens besök under sjukhusvistelsen var otroligt viktiga. Foto: Privat

Räddningen för Max blev de nu omdiskuterade stamcellerna, framodlade från moderkaka.

– Jag är oerhört glad att jag fick behandlingen, för annars hade inte jag suttit här i dag och fått se min son växa upp. Samtidigt känns det jobbigt att den är stoppad med tanke på att det finns patienter som inte kommer att kunna få den vård som jag fick, säger Max.

Men ska inte ni patienter som är svårt sjuka kunna känna er trygga och kräva att allt är godkänt och säkert  innan ni får behandling?

– I ett sådant läge så tar man vad som erbjuds.

Även om det aldrig har testats på människa eller djur tidigare?

– Ja, absolut. Om allt fortsätter som det gjort hittills så kommer det bara att bli bättre och bättre, avslutar Max.

Benmärgstransplantation

I benmärgen produceras blodceller som bildar vårt immunförsvar och transporterar syre runt i kroppen.

Stamcellstransplantation (kallas också benmärgstransplantation) går ut på att ersätta en sjuk benmärg med en frisk och är en effektiv behandling mot bland annat blodcancer som akut eller kronisk leukemi, lymfom, myelodysplastiskt syndrom och myelofibros. Även patienter med immunbristsjukdomar, blodbristsjukdomar och medfödda ämnesomsättningssjukdomar kan behandlas.

Vid allogen stamcellstransplantation ges frisk benmärg från en besläktad eller obesläktad donator. Detta gör att blodcellerna och immunförsvaret hos patienten byts ut mot donatorns.

En liknande behandling är så kallad autolog stamcellstransplantation. Skillnaden är att stamcellerna tas från patienten själv innan behandlingen, för att sedan ges tillbaka.

Patienterna som genomgår denna behandling är allt från några veckor gamla till i 70-årsåldern.

Omkring 300 patienter genomgår benmärgstransplantation i Sverige varje år.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet