Avan Ahmad i sitt garage (motorcykeln på bilden är inte den som användes under fredagen). Foto: Privat.

Mc-kille skjutsade hem strandsatta stockholmare

Uppdaterad
Publicerad

När Avan Ahmad från Södertälje hörde om händelserna i Stockholm under fredagen tog han direkt på sig mc-stället och hoppade på sin motorcykel för att åka in till stan och hjälpa människor som inte kunde ta sig hem.

Terrordådet på Drottninggatan skapade stora problem i Stockholmstrafiken, då flera gator stängdes av och tunnelbanan stoppades helt.

Avan Ahmad, socionomstudent och motorcykelintresserad Södertäljebo, såg då sin chans att hjälpa till.

Terrordådet i Stockholm

– Jag fick ett ryck bara och bytte om till hojkläderna och gick ner till garaget. Det var väldigt spontant, det var inte genomtänkt alls utan hände på bara några sekunder, säger Avan Ahmad.

Han åkte upp till Stockholm från Södertälje med sin motorcykel, och gjorde en uppdatering på Facebook där han erbjöd sig att skjutsa personer som inte kunde ta sig hem.

Hjälpte flera personer hem

Flera personer hörde av sig till Avan, och under de tre timmar han var ute och körde så hjälpte han fem personer att ta sig hem.

– De visste ju att jag skulle komma på motorcykel, men blev ändå lite förvånade. ”Vad har jag gett mig in på?” sa en dam. Då sa jag ”du kan vara lugn, jag kommer åka ganska försiktigt”, säger Avan Ahmad.

Trots de stora problemen i trafiken i Stockholm tog sig Avan fram smidigt, eftersom han färdades på två hjul.

– Jag körde mellan bilarna. Det var en del köbildning och avstängda vägar märkte jag, men det gick ändå ganska lätt för mig att komma fram. Det gick relativt fort, säger han. 

Startade insamling

Efter att ha lämnat av den femte och sista personen fick Avan punktering på sin motorcykel.

– Jag körde hem med punktering. När jag närmade mig garaget upptäckte jag att det inte fanns någon luft alls i däcket, på grund av en spik som suttit i däcket, säger Avan Ahmad.

Då började personer på Facebook att engagera sig och samla ihop pengar till ett nytt däck.

Efter att summan passerat 2.000 kronor bestämde sig Avan Ahmad för att skänka de överblivna pengarna till Barncancerfonden.

Hur kommer det sig att du gjorde allt det här?

– Jag kände bara ”vad kan jag göra i den här situationen?”. Det var den känslan. Om alla bidrar med något litet så kan det bli något stort i slutändan, säger Avan Ahmad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet