Elever flyttas från ”otrygg skola”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga elever i årskurs 4-5 flyttas från Valstaskolan till andra skolor i Sigtuna kommun. Det väntas kommunen fatta beslut om under torsdagen. Anledningen är bland annat en otrygg skolmiljö.

119 elever i Valstaskolan i Sigtuna kommer att behöva byta skola. Redan i början av april väntas kommunen nämligen lägga ned skolans årskurs fyra och fem samtidigt som årskurs sex integreras med skolans högstadium.

Beslutet väntas klubbas av Sigtuna kommuns barn- och ungdomsnämnd under torsdagen.

– Det här är ett led i ett större beslut. Vi ska under en femårsperiod starta upp en ny högstadieskola och två grundskolor i kommunen, säger Johan Adler, grundskolechef Sigtuna kommun.

Skolgård saknas

Anledningen till att det är just de yngsta eleverna som flyttas är enligt grundskolechefen för att säkra deras trygghet.

– Skolans läge, mitt i centrum, är inte passande för små barn. Det saknas till exempel skolgård. Men vi fattar inte det här beslutet för att det är kaos i skolan, säger Johan Adler.

Få behöriga lärare

Grundskolechefen menar att en av anledningarna till att eleverna flyttas är att skolan har haft svårt att rekrytera behöriga lärare.

– Av nio lärare har endast tre behörighet. För att ge eleverna en bra start på nästa läsår kommer de att flyttas in i nya klasser, det kommer att ske skyndsamt men inte i panik, säger Johan Adler.

”Borde gjorts tidigare”

Moderaterna i Sigtuna kommun beskriver att de under flera år velat vidta åtgärder mot otryggheten i Valsta centrum.

– Barnen på skolan är otrygga, det sker extrem mobbning, våld och öppen drogförsäljning. Det borde ha gjorts någonting åt det här betydligt tidigare, säger Olov Holst (M), oppositionsråd.

Nu ställer sig oppositionen bakom flytten av eleverna.

– Vi hade velat se ökad polisnärvaro, ordningsvakter, trygghetscenter och kameraövervakning tidigare men som läget ser ut just nu måste vi ställa upp på beslutet, säger Olov Holst (M).

Du ser inte nedläggningen av skolans mellanstadieklasser som ett misslyckande?

– Nej, jag tycker att det är ett jättebra och modigt beslut. Visst kunde en del förändring fått ske tidigare, men jag tror att det här är det bästa vi kan göra för att ge eleverna bästa möjliga start på det nya läsåret, säger Johan Adler, grundskolechef i Sigtuna kommun.

Hoppas att flytten ska ge förändring

Majoriteten i kommunen hoppas att flytten av eleverna ska leda till bättre kunskapsresultat, välmående, trygghet och studiero.

– Skolresultaten är en prioriterad fråga för oss i majoriteten. Alla barn och unga ska under sin skolgång få de bästa möjligheterna inför framtiden, säger Pernilla Bergqvist (L), Ali Wandi (S), ordförande respektive vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, och Eva Haglund (MP).

SVT Nyheter Stockholm besökte Valstaskolan 2014 och då var just låga skolresultat en stor utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.