I Örnsberg spelas just nu ”Para knas” in – en film om två tjejer som har problem med pengar. Foto: SVT

Mer pengar till filmindustrin i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Filmproduktion har blivit en allt viktigare inkomstkälla för Stockholmsregionen. Nu skjuter politikerna i Stadshuset till ytterligare pengar för att branschen ska växa ännu mer.

Stockholm var länge en vit fläck på kartan när det gäller filmproduktion. Även om handlingen utspelade sig i huvudstaden, gjordes filmen på helt andra platser.

– För några år sedan var inspelningarna i Stockholm mer eller mindre försvunna. Filmerna producerades i stället i Trollhättan, Skåne eller någon annanstans i Sverige eller till och med utomlands, säger Anette Mattsson som är vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Allt viktigare näring

Men sedan några år tillbaka har filmproduktionen blivit en allt viktigare näring för huvudstadsregionen. Bara det senaste året har Stockholms stad varit med och investerat i 16 olika filmproduktioner.

– En film genererar både arbetstillfällen och marknadsföring till staden. Dessutom spenderas det mycket pengar i Stockholm vid en inspelning, säger Anette Mattsson.

Millenniumfilm drog in en miljard

Ett exempel är Millenniumfilmen ”The girl with the dragon tattoo” som drog in enorma summor till staden.

Inspelningen av ”The girl with the dragon tattoo” drog in över en miljard till Stockholmsregionen. Foto: SVT

– Från början planerade teamet att vara i Stockholm i sju dagar, men det blev 14 veckor. Om man räknar ihop arbetstillfällen och pengar som spenderades på plats, så drog filminspelningen in över en miljard kronor, säger Anette Mattsson.

Ytterligare pengar skjuts till

Nu vill politikerna i Stadshuset att branschen ska fortsätta att växa. Därför skjuter de till ytterligare tolv miljoner kronor till Film Capital Stockholm, en fond för regionalt producerad film som organisatoriskt ligger under Filmregion Stockholm-Mälardalen.

– Det blir lättare för människor att berätta sina filmhistorier i Stockholm. Det skapar också jobb och en positiv bild av Stockholm på vita duken, säger Roger Mogert (S), som är kulturborgarråd.

Men ska skattepengar verkligen användas till nöjesindustrin?

– Det har visat sig att för varje krona vi investerat, så har vi fått tolv kronor tillbaka till regionen. Det är en ganska bra matematik, säger Roger Mogert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.