Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Hübinette hävdar att Tullverket blivit bättre på att hitta gömda kontanter. Se hur resväskor kontrolleras och hör om det konstigaste gömstället för kontanter. Foto: Mats Hedström/SVT

Miljonökning av beslagtagna kontanter på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket på Arlanda har tagit 22 miljoner kronor mer i beslag det senaste året – i spåren av gängkrigen. Samarbetet med polisen är en av orsakerna till att beslagen ökar.

– Ju oroligare det blir på gatorna, desto mer kontanter lämnar landet, säger Adam Hübinette, chef för Tullverkets station på flygplatsen.

Förändringen har gått fort.

2022 stoppade Tullverket 71,4 miljoner kronor i samband med kontroller i resande- och transportflödet. I fjol handlade det om 93,4 miljoner – en ökning med 22 miljoner.

En majoritet av alla ärenden där någon försökt smuggla pengar ut ur landet upptäcks på Arlanda.

Förutom kopplingen till konflikterna mellan de kriminella gängen, förklaras de ökade beslagen även av Tullverkets eget arbete när det gäller att avslöja pengasmugglingen.

– Vi har byggt upp en kunskapsbank kring hur det ser ut, säger Adam Hübinette, chef för Tullverket på Arlanda flygplats.

Fokus på kriminella kontanter

Polisen på Arlanda bidrar också till att stoppa utsmugglingen, genom kartläggning av misstänkta individer som är på väg att lämna landet.

Man pekar också på att beslagen ökat tack vare ett nytt fokus på just kontanter.

– När mängden det handlar om uppdagades har vi fått till oss att vi ska jobba med just det, säger Robert Alvrud, operativ koordinator vid Arlandapolisen.

I klippet: Tulltjänstemannen avslöjar konstigaste stället där man gömde kontanter.

Det gäller om du ska föra ut pengar ur landet

• Om du ska ta med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser över EU:s gräns ska du anmäla det till Tullverket. Inom EU gäller den fria rörligheten för varor och tjänster, men vissa EU-länder kan ändå ha plikt att anmäla vissa summor.

• Tullverket har rätt att leta efter kontanta medel i transportmedel, bagage, handväskor, post och paket. Om det finns anledning att tro att en person inte har anmält att den reser med kontanta medel kan kroppsvisitation genomföras.

• Beslag av stora summor av kontanter kan väcka misstanke om penningtvätt av brottsvinster: ”Brottsvinster förs ut från Sverige för att tvättas i andra länder. Pengarna hamnar sedan i fickorna på grovt kriminella som styr narkotikahandel och smuggling”, uppger Charlotte Svensson, generaltulldirektör.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.