Awad Hersi har vissa kritiker inom stadsdelsnämnden. Foto: SVT

Miljöpartister vill avsätta Awad Hersi

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Awad Hersi kan förlora sin post som ordförande i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd. Hans partikamrater vill nämligen ha bort honom.

Flera källor med god insyn berättar för SVT Nyheter Stockholm att ordföranden i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta, Awad Hersi (MP), riskerar att petas från sin post. Miljöpartiets valberedning i Stockholms stad har blivit kontaktad av partikamrater till Hersi, som vill att han ska ersättas på ordförandeposten.

– Det tisslas och tasslas, men jag har inte hört att det finns någon som utmanar mig och vill bli ordförande. Men jag vill fortsätta att leda arbetet så länge jag har förtroende, säger Awad Hersi.

Träffade valberedningen

Både 2014 och 2015 ska frågan om att ersätta Awad Hersi varit uppe i valberedningen, men då saknades en motkandidat, enligt våra källor. Awad Hersi själv bekräftar att han nyligen varit på möte hos valberedningen, men vill inte avslöja vad som diskuterades.

– Jag är förtroendevald och det är ganska vanligt att man träffar valberedningen, säger Hersi.

”Förlagt med tystnadsplikt”

Miljöpartiets valberedning i Stockholms stad vill inte kommentera uppgifterna om att det skulle pågå diskussioner om att ersätta Awad Hersi. I ett mejl skriver valberedningens sammankallande Anders Nilsson att:

”Jag kan varken dementera, bekräfta eller kommentera eftersom valberedningens arbete är förlagt med tystnadsplikt”

Om det blir förnyat förtroende för Awad Hersi, eller om en motkandidat får posten som ordförande i stadsdelsnämnden, får vi svar på senare i höst, då omvalet av förtroendevalda sker.

– Vi får se när vi kommit dit, men jag vill fortsätta leda arbetet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, säger Awad Hersi.

Med tanke på de uppgifterna som vi tagit del av, är det lämpligt att du sitter kvar?

– Det kan inte jag bedöma. Jag kan bara bedöma att jag söker medlemmarnas förtroende, säger Hersi.

SVT Nyheter Stockholm har sökt flera av Miljöpartiets ledamöter i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.