Karima Dridi har tappat kunder till sin frisör- och skönhetssalong i Rinkeby. Foto: SVT

”Mina kunder vill inte komma hit”

Uppdaterad
Publicerad

Längs med Rinkebystråket är butiker och restauranger öppna i dag. Men många butiksägare är oroade och har tappat kunder efter fredagens skjutning.

Zaid Swelyh jobbade i en butik i Rinkeby när två bröder sköts ihjäl några hundra meter tvärs över vägen. Han stängde butiken direkt när han förstod vad som hänt.

– Vi känner oss väldigt otrygga här. Hade Mynta café varit stängt hade det lika gärna kunnat hända här, säger han.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Polisbevakning vid minnesplatsen

Utanför Mynta café stannar människor till vid minnesplatsen som i dag bevakas av polis. Butik efter butik öppnar som vilken måndagmorgon som helst men många av de vi pratar med är oroliga och vill inte ställa upp framför kameran.

En kvinna som är uppväxt i Rinkeby menar att hon inte känner igen sin gamla hemort. Här kände hon sig förut alltid som hemma, men hon beskriver att någonting har förändrats.

– Jag vågar inte vara med framför kameran för jag är rädd att bli indragen i någonting, säger hon.

Foto: SVT

Kunder avbokat frisörtid

Karima Dridi driver sedan ett år tillbaka en frisör- och skönhetssalong för kvinnor på stråket. Hon menar att skjutningen i fredags har påverkat henne och verksamheten.

– Jag är jätteledsen över det som hänt och några av mina kunder vill inte komma hit. Det är framför allt de som inte bor i Rinkeby som inte vill komma.

Känner du dig trygg i dag?

Här inne på salongen känner jag mig trygg, men när sådant här händer så blir man orolig. Det kan hända framför min salong någon gång så det känns inte så tryggt, säger Karima Dridi.

Det har bara gått två månader sedan Rinkebystråket invigdes. Det skulle bli ett lyft för området. Familjebostäder som äger fastigheterna längs med stråket kallade på måndagmorgonen till ett möte för alla butiksägare.

Fler väktare kommer

Många var väldigt positiva och hade en stark framtidstro när Rinkebystråket invigdes och nu sker det här. Är det ett bakslag för stråket?

– Ja självklart är det så. En sådan här händelse ska ju inte få hända någonsin och det är lika allvarligt var den än händer. Det är klart det är ett bakslag som vi måste jobba vidare med för att komma fram till ruta ett igen, säger Lasse Björk, fastighetschef Familjebostäder.

Familjebostäder lovar nu att fler väktare ska patrullera längs med stråket. Butikerna har varit tomma under dagen.

– Några grannar som har butiker här har kommit förbi för att fika, jag fick bjuda dem, men inga kunder, säger Zaid Swelyh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet